AMERIKANCI OSUĐUJU RUSKE OBAVEŠTAJNE DELATNOSTI: NJihove maliciozne sajber aktivnosti su destabilizujuće

Predrag Stojković

03. 05. 2024. u 19:05

METJU Miler, portparol američkog Stejt departmenta, snažno osuđuje, kako je naveo, "maliciozne sajber aktivnosti ruskog glavnog obaveštajnog direktorata (GRU)", poznatog kao APT28, protiv Nemačke, Češke, Litvanije, Poljske, Slovačke i Švedske.

АМЕРИКАНЦИ ОСУЂУЈУ РУСКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ ДЕЛАТНОСТИ: Њихове малициозне сајбер активности су дестабилизујуће

Foto Shutterstock

-Priključujemo se Nemačkoj, koja je za maliciozne sajber aktivnosti optužila APT28, koja je ciljala nemačku političku partiju. APT28, poznat i kao "Fency bear", "Strontium" i "Forest Blizzard", dobro poznati je akter pretnje s dugom istorijom u angažovanju u zlonamernom i destabilizirajućem ponašanju. SAD su ranije optužile i sankcionisale aktere povezane s APT28 zbog njihovog učešća u širokom spektru zlonamernih kibernetičkih aktivnosti, uključujući kibernetičke aktivnosti usmerene na mešanje u predsedničke izbore u SAD 2016. godine, navodi Miler, preneo je Stejt department.

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo pravde SAD sarađivalo sa Nemačkom u rešavanju mreže stotina rutera malih kancelarija i radnih mesta u kući, koje je APT28 koristio da bi prikrivao i sprovodio zlonamerne aktivnosti. Akcije Ministarstva pravde dodatno su blokirale ruskom direktoratu pristup postavljenim uređajima", poručio je, između ostalog, Miler.

Nemačko MSP pozvalo je danas zvaničnike ruske ambasade na razgovor povodom navodnog ruskog sajber napada na Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD) prošle godine.

SPD je u junu 2023. objavio da su imejl nalozi izvršnog direktora SPD bili meta sajber napada u januaru, preneo je Velt.

Iz stranke je tada saopšteno da je to omogućeno navodnim bezbednosnim propustom u softverskoj kompaniji Majkrosoft.

Potparolka SPD je napomenula da postoji mogućnost i da je došlo do odliva podataka tokom ruskog napada.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove