SEPARATIZAM NA METI: Nacrt novog zakona u Francuskoj - zabrana religijskih škola, izdavanja potvrde nevinosti, strano finansiranje džamija

Goran ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

09. 12. 2020. u 18:49

FRANCUSKE vlasti predstavile su u sredu predlog novog zakona za borbu protiv separtizma, koji pre svega ima za cilj da se učvrste republikanske vrednosti kroz sprečavanje uticaja radikalnog islama.

СЕПАРАТИЗАМ НА МЕТИ: Нацрт новог закона у Француској - забрана религијских школа, издавања потврде невиности, страно финансирање џамија

Foto. AP

Koliko Francuska drži do ovog dokumenta, pokazuje i podatak da je nacrt predstavio premijer Žan Kasteks uz učešće nekoliko ministara, zaduženih za unutrašnje poslove, građanstvo, pravosuđe i obrazovanje. Kasteks je naglasio da se radi o veoma važnom zakonu. Ovaj dokument je, istovremeno, izazvao i kontroverze, kao i kritike u muslimanskom svetu.

Između ostalog, na ovaj način bi trebalo da se spreči strano finansiranje džamija i propagiranje separatizma u nekima od njih, ali i zabrane tajne reglijske škole, povede jača borba protiv poligamije ili venčanja iz prinude.

Buduće slovo zakona, koje tek treba da prođe skupštinsku proceduru, zabranjuje i da se izdaju potvrde nevinosti, rezervišu javni bazeni u posebnim terminima, brani devojčicama da sa školom idu na plivanje, menja radno vreme iz religijskih razloga, uvode posebna prehrambena pravila u školskom kantinama.

Takođe, biće zabranjeno i širenje fotografija i podataka ličnosti s ciljem da se naškodi njihovom psihičkom i fizičkom integritetu. To je naročito postalo aktuelno posle napada na profesora Samijela Patija kojem je odrubljena glava, pošto je prethodno naznačen preko društvenih mreža.

OBAVEZNO ŠKOLOVANjE

Istovremeno, školovanje će postati obavezno već od 3. godine života, da bi, kako se ističe, svako dete steklo obrazovanje u skladu sa republikanskom tradicijom. Školovanje od kuće biće rezervisano samo za izuzetne slučajeve, a cilj ove mere je da se spreče oni roditelji koji ispisuju decu iz škola pod izgovorom da će ih sami podučavati, što zakon omogućuje, a onda ih upišu u tajne škole po kućama i udruženjima po principima koji zagovaraju separatizam.

Premijer je poručio da zakon nije usmeren protiv religije, već da je njegov cilj da se učvrsti laičko nasleđe u zemlji.

Predlog zakona je simbolično predstaveljen istog dana, 115 godina posle zakona kojim je u zemlji 1905. utvrđena sekularnost i razdvojena crkva od države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a