VERA, NE POLITIKA: Makron postavio ultimatum liderima muslimana u Francuskoj

Novosti online

19. 11. 2020. u 22:27

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron dao je ultimatum muslimanskim liderima u toj zemlji da sastave svojevrsnu povelju sa "republikanskim vrednostima" koju će u budućnosti poštovati svi muslimani u Francuskoj.

ВЕРА, НЕ ПОЛИТИКА: Макрон поставио ултиматум лидерима муслимана у Француској

Foto AP

Kako prenosi Bi-Bi-Si, glavni član ove povelje morao bi biti zaključak kojim se islam definiše kao religija, a ne politički pokret.

Makron je ovo zahtevao juče na sastanku s islamskim liderima, te je dao Francuskom veću muslimanske vere rok od 15 dana da prihvati povelju sa vrednostima Republike Francuske.

Predsednik zahteva takođe i da se u povelju upiše član u kom se izričito zabranjuje "strano mešanje" u muslimanske grupe u Francuskoj.

Makron je, kako se navodi, takođe najavio nove mere u suzbijanju, kako je istakao u više navrata, "islamskog separatizma" u Francuskoj, te je predložio formiranje nacionalnog veća imama, što je CFCM prihvatio.

Stubovi francuske države su sekularizam i pravo za izražavanje mišljenja. U isto vreme, u Francuskoj živi najveća muslimanska manjina u Evropi.

(Kliks.ba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)