ALIJEV PONUDIO NAGODBU JERMENIMA: Evo šta je na stolu

Novosti online

01. 12. 2020. u 12:30

PREDSEDNIK Azerbejdžana Ilham Alijev izložio je ideju da se napravi novi koridor koji bi povezivao Nagorno-Karabah i Jermeniju, a da se grad Lačin u istoimenom koridoru preda Bakuu.

АЛИЈЕВ ПОНУДИО НАГОДБУ ЈЕРМЕНИМА: Ево шта је на столу

Zone sukoba i Ilham Alijev

- Svima je dobro poznato da Lačinski koridor prolazi kroz grad Lačin i da se on nalazi na sredini koridora. Tokom razgovora s predsednikom Rusije govorio sam da Lačin treba da bude vraćen nama. Zato smo predložili da se napravi novi koridor, da se utvrdi maršruta i da se izgradi. U roku od tri godine. Verujem da može i pre - rekao je Alijev u obraćanju građanima.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije Nikol Pašinjan potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Prema postignutim sporazumima, azerbejdžanska i jermenska strana ostaće na svojim zauzetim položajima, a u regionu će biti raspoređeni ruski mirovnjaci.

Sporazum podrazumeva i da će Kelbadžarski, Agdamski i Lačinski regioni biti vraćeni Azerbejdžanu do 1. decembra, dok će Jermenija zadržati deo Lačinskog koridora u širini od pet kilometara koji obezbeđuje vezu između nepriznate Republike Nagorno-Karbah i Jermenije, bez grada Šuša. 

Lačinski koridor je od danas po kontrolom Bakua.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije danas želeo da komentariše predlog Alijeva.

Ipak, Peskov priznaje da generalno pitanja saobraćaja jesu na dnevnom redu dve zemlje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)