CEPLJENJE KREĆE, ALI U PET FAZA: U Francuskoj počinje vakcinacija

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

01. 12. 2020. u 15:18

ŽITELjI staračkih domova biće prvi vakcinisani u Francuskoj protiv kovida 19, već krajem decembra. Zdravstvene vlasti su utvrdile pet faza na listi prioriteta vakcinisanja.

ЦЕПЉЕЊЕ КРЕЋЕ, АЛИ У ПЕТ ФАЗА: У Француској почиње вакцинација

Foto AP

Prva ciljna grupa je 750.000 stanovnika domova za stare, zatim zaposleni u ovim ustanovama stariji od 65 godina ili sa pratećim bolestima, kojih ima oko 100.000. U ovoj fazi biće cepljen i najugroženiji deo zdravstvenih radnika.

Druga faza obuhvata sve osobe starije od 75 godina i one od 65 do 74 godine s rizikom zbog pratećih oboljenja, a zatim i sve starije od 65. Takođe, i zdravstvene radnike starije od 50 godina, ili mlađe iz rizične grupe.

U trećoj fazi biće vakcinisani svi stanovnici Francuske stariji od 50 godina, ili mlađi sa komorbiditetom, preostali zdravstveni radnici i zaposleni u sektorima koji su neophodni za funkcionisanje zemlje, kao što su bezbednost ili obrazovanje.

Četvrta faza se odnosi na one čije poslovno okruženje stvara rizik od zaraze. Takođe su uključene i osetljive osobe, kao što su zatvorenici, pacijenti psihijatrijskih klinika, beskućnici. Peta faza je rezervisana za sve ostale.

Ritam vakcinisanja će zavisiti od stizanja vakcina, logističke organizacije, mogućnosti skladištenja zbog niskih temperatura, ali i volje građana da prime cepivo, imajući u vidu da je trenutno na to spreman samo 31 odsto populacije. Očekuje se da bi masovno cepljenje moglo da započne na proleće sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!