DAN ZAHVALNOSTI KAO DAN VANDALA: Proslava tradicionalnog praznika u SAD u senci rušenja istorije

D. Vujačić

30. 11. 2020. u 13:11

DAN zahvalnosti u SAD, koji se tradicionalno obeležava četvrtog četvrtka novembra, i dalje ne silazi sa stranica štampe i TV.

ДАН ЗАХВАЛНОСТИ КАО ДАН ВАНДАЛА: Прослава традиционалног празника у САД у сенци рушења историје

Foto Tviter

Cele protekle nedelje javnost u Americi sporila se da li porodični praznik treba obeležavati tradicionalno uz ćurku u krugu najbližih, zbog korone, dok se prepirka sada vodi oko činjenice da pripadnici Antife i srodnih organizacija nisu tokom praznika bili u kovid-režimu već su bez većih intervencija policije skrnavili spomenike iz istorije kontinenta u ime "pravde i vrline".

"Mirni demonstranti", kako ljude iz BLM i Antife sada već ironično naziva većina medija, nasrnuli su na statuu predsednika Vilijama Mekinlija u Čikagu, na spomenik veteranima u Portlandu, statuu Abrahama Linkolna u Spokeniju u državi Vašigton i dve statue u Mineapolisu, Džordžu Vašingtonu i Američkim pionirima, koje su na ružan način oskrnavljene sprejovima. Na spomenicima je ispisano: "Kraj zahvalnosti, zaustavite kolonizaciju", uz brojne psovke.

POZIV OD PROFESORKE HARVARDA

NAPADI na Dan zahvalnosti usledili su posle članka na portalu SPLC (Južni front siramašnih) koji potpisuje profesorka sa Harvarda Tia Majls, koja u članku "Domorodačko ropstvo i razlika u zahvalnosti" tvrdi da su sva iskrcavavanja u Novi svet iz Evrope u stvari bila zločinačka i da su imala za cilj da istrebe domoroce. Tekst se naslanja na "Njujork tajmsov" Projekat 1619, koji je u 10 eseja "utemeljio novu istoriju" po kojoj su beli došljaci hrišćansko-evropskog porekla u stvari bili zlo kontinenta.

Kako je izvestio En-Bi-Si Čikago, policija je jedva sprečila divljake da sruše statuu predsednika Mekinlija u čikaškom parku. Pod parolom "Lend bek" (vrati zemlju) navodni aktivisti potomaka Indijanaca sprečeni su da konopocima obore spomenik u poslednji čas. Oni su protiv Mekinlija (predsednik od 1897. do 1901) jer je "kao rasista zagovarao širenje na zapad".

OSKRNAVLjENI Spomenik pionirima u Mineapolisu, Foto Tviter

"Mineapolis star" piše da je grupa "u okviru mreže oslobađanja autohtonih naroda" (PIPL) priznala odgovornost što je u okviru "nacionalnog dana dekolonijalne akcije" prvo vandalizovala spomenik Pionirima u BF Nelson parku u Minepolisu, a potom nasrnuli na spomenik Džordžu Vašingtonu.

NAPAD I NA VATROGASCE

NAPADI na spomenike i memorijale u SAD počeli su posle 25. maja i smrti Džordža Flojda u Mineapolistu. Prvo su ciljani američki heroji, poput Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona i Abrahama Linkolna, ali na red je stigao i Mahatma Gandi, general Unije Ulisis S. Grant, crni vojnici Unije, pa čak i spomenik oslobođenom robu Frederiku Daglasu. Vandali su napali spomenik vatrogascima 11. septembra, statuu Isusa ofarbali su u crno... Na protestima Antife i BLM, prema procenama, širom SAD bilo je najmanje 20 miliona ljudi, srušeno je oko 500 spomenika i, prema glavnim medijima, ovakva okupljanja nisu bila velika opasnost za širenje zaraze.

Vandali u Spokiniju, država Vašington, prolili su crvenu boju na statuu Abrahama Linkolna, dok je "Njujork tajms" konačno priznao da su "crni životi važni" i zbog nemira i "dugoročne ekonomske štete" koju izazivaju.

META Spomenik Linkolnu u Spokeniju, Foto Tviter

U Portlandu, Antifa grupa "Oslobodilački front mladih" pozvala je na "decentralizovan, antikolonijalni dan akcije uz poruku "F*k Dan zahvalnosti, F*k 'crni petak'!" Razbijali su prozore i pisali grafite, uključujući frazu "Vrati se nazad". Pripadnici Antife su gađali spomenik veteranima na groblju Lon Fir u Portlandu, a na na spomenicima vojnicima Građanskog rata iz 1903. Špansko-američkog rata, Meksičko-američkog rata i Indijskog rata takođe su pisali psovke.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!