ORBAN BEZ KOMPROMISA: Mađarska ostaje čvrsto pri vetu na budžet Evropske unije!

Tanjug

27. 11. 2020. u 13:05

ОРБАН БЕЗ КОМПРОМИСА: Мађарска остаје чврсто при вету на буџет Европске уније!

Foto: EPA

STAV Mađarske o vetu na budžet i fond za oporavak Evropske unije ostaje "čvrst", izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da ne želi da traži kompromis o pitanju vladavine prava.

Orbanova izjava, data državnom radiju, dolazi dan nakon što su Mađarska i Poljska saopštile da EU ne može da uslovljava vladavinom prava pristup sredstvima iz budžeta i fonda za opravak osim ako 27-člani blok ne promeni svoj osnivački akt, prenosi Rojters.

Poljska i Mađarska su uložile veto na višegodišnji budžet i fond za ekonomski oporavak EU od pandemije korona virusa, čija ukupna vrednost iznosi 1,8 biliona evra, zbog uslovljavanja isplate sredstava zemljama članicama poštovanjem vladavine prava.

Brisel je ranije pokrenuo istragu prema ovim zemljama zbog navodnog podrivanja nezavisnosti sudstva, medija i nevladinih organizacija, podseća britanska agencija.

Orban je poručio danas da su glasovi Mađarske i Poljske ključni za budžet i fond za oporavak EU.

Dodao je da vezivanje političkih rasprava za ekonomska pitanja nije zakonska, već politička odluka nekolicine članica EU i Evropskog parlamenta.

-  Naš stav je čvrst, njihov je samo politička volja. Njihov može da se promeni, naš ne. Ne želim kompromis - rekao je Orban.

Jedan visoki diplomata EU izjavio je juče da države članice EU i evropski poslanici nisu voljni da ponovo pregovaraju o uslovima kojima se dodela sredstava vezuje za poštovanje demokratskih principa.

- Svojim izjavama Poljska i Mađarska idu sve dublje i dublje u izolaciju - rekao je, prema navodima Rojtersa, neimenovani diplomata.

Sredstva koja bi Poljska i Mađarska dobile od EU bila bi među najvišim iznosima po glavi stanovnika, dodaje britanska agencija, ne precizirajući sume.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)