CRNA STATISTIKA: U poslednjih deset godina dnevno je ubijano ili osakaćeno 25 dece

Tanjug

26. 11. 2020. u 07:43

U SVETU je u poslednjih deset godina 93.236 dece ubijeno ili osakaćeno u sukobima, odnosno svakog dana je ubijeno ili osakaćeno 25 dece, upozorila je organizacija "Save the Children"

ЦРНА СТАТИСТИКА: У последњих десет година дневно је убијано или осакаћено 25 деце

Foto: Depositphotos

Od 2005. godine više od 250.000 kršenja prava nad decom potvrđeno je u godišnjim izveštajima Organizacije Ujedinjenih nacija o položaju dece u oružanom sukobu.

Od toga se oko 106.000 ili 42 posto odnosi na ubijanje i sakaćenje dece, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, mnoga deca su bila žrtve vazdušnih napada, granatiranja, nagaznih mina i drugog eksplozivnog oružja koje je korišćeno u naseljenim mestima, gde su porodice razorene, a desetine hiljada dece je ubijeno ili ranjeno, navodi "Save the Children".

Samo 2019. godine više od trećine potvrđenih smrtnih slučajeva dece uzrokovano je eksplozivnim oružjem, a broj je dramatično povećan u Avganistanu, Iraku i Siriji.

"Save the Children" navodi da se broj teških povreda o kojima se raspravlja u ovom izveštaju odnosi na 2019. godinu i prethodi pandemiji KOVID-19, ali i da je neophodan kolektivni odgovor na kršenja dečjih prava u sukobima u kontekstu pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)