LUKAŠENKA ANATEMISALA LAŽNA CRKVA: Samozvani episkop Svjatoslav Login u ratu protiv beloruskog predsednika

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

26. 11. 2020. u 00:07

ЛУКАШЕНКА АНАТЕМИСАЛА ЛАЖНА ЦРКВА: Самозвани епископ Свјатослав Логин у рату против белоруског председника

Lukašenko i sin Nikolaj u crkvi / Foto Regnium. ru

VEST da je predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka isključila iz svojih redova Beloruska autokefalna pravoslavna crkva, objavile su minulih dana mnoge zapadne agencije.

Ali retki su oni koji su objasnili da se radi o "samozvanoj" crkvi koja deluje u inostranstvu i ima simboličan broj hramova i vernika. Većina onih koji su se rodili u Belorusiji i dalje posećuju hramove koji pripadaju Ruskoj pravoslavnoj crkvi na čijem je čelu patrijarh Kiril.

U hramu u Torontu u Kanadi samozvani arhiepiskop Svjatoslav Login koji je na čelu tzv. beloruske autokefalne pravoslavne crkve pročitao je anatemu Lukašenku za kojeg je rekao da se rodio u pravoslavnoj veri, ali on i oni koji ga podržavaju služe sotonskoj vlasti. Login je zapretio svima koji služe sadašnjoj vlasti u Belorusiji prokletstvom i poručio im da njih i njihove potomke čeka na onom svetu pakao.

Samozvanac Svjatoslav Login tvrdi da ima pristalice i hramove ne samo u severnoj Americi, nego i Australiji i Aziji. On objašnjava svojim pristalicama da je njegova crkva ravnopravna sa ostalim autokefalnim crkvama što nije tačno jer je niko nije priznao.

Ta autokefalna crkva u Belorusiji u Minsku ima samo jedan hram i on nije registrovan. Još od početka devedesetih godina kad se i u Belorusiji probudio nacionalizam, istomišljenici Svjatoslava Logina su pokušali da registruju svoju crkvu ali nisu uspeli. Mala grupa raskolnika u Belorusiji je išla putem samoproglašenog patrijarha u Ukrajini Filareta Denisenka pa je izvesni Ivan Spasjuk proglasio sebe poglavarom Beloruske pravoslavne autokefalne crkve. Počeli su da grade svoj hram koji nikada nisu završili.

Dobri poznavaoci pravoslavlja u Belorusiji tvrde da se tamo ne može ponoviti slučaj iz Ukrajine. Pravoslavna crkva u Belorusiji je 1989. dobila široka autonomna prava a nedavno je na čelo beloruskih pravoslavaca imenovan mitropolit minski i zaslavski Venjamin (52), rođen u Brestskoj oblasti. Ranije su na tim mestima uglavnom bili iskusni sveštenici koje je u Minsk slala Moskovska patrijaršija.

- Bilo koja crkva može da prokle samo svog vernika pa je anatema Lukašenka besmislena - objašnjava rukovodilac Sinodalnog informacionog odela Beloruske pravoslavne crkve protojerej Sergij Lepin.

UKRAJINAC

SAMOZVANAC Svjatoslav Login je po nacionalnosti Ukrajinac i karijeru je počeo u Kijevskom patrijarhatu, a potom je prešao u drugu grupu ukrajinskih raskolnika i na kraju je došao u belorusku pravoslavnu autokefalnu crkvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)