LUKAŠENKA ANATEMISALA LAŽNA CRKVA: Samozvani episkop Svjatoslav Login u "ratu" protiv beloruskog predsednika

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

26. 11. 2020. u 00:07

VEST da je predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka isključila iz svojih redova Beloruska autokefalna pravoslavna crkva, objavile su minulih dana mnoge zapadne agencije.

ЛУКАШЕНКА АНАТЕМИСАЛА ЛАЖНА ЦРКВА: Самозвани епископ Свјатослав Логин у рату против белоруског председника

Lukašenko i sin Nikolaj u crkvi / Foto Regnium. ru

Ali retki su oni koji su objasnili da se radi o "samozvanoj" crkvi koja deluje u inostranstvu i ima simboličan broj hramova i vernika. Većina onih koji su se rodili u Belorusiji i dalje posećuju hramove koji pripadaju Ruskoj pravoslavnoj crkvi na čijem je čelu patrijarh Kiril.

U hramu u Torontu u Kanadi samozvani arhiepiskop Svjatoslav Login koji je na čelu tzv. beloruske autokefalne pravoslavne crkve pročitao je anatemu Lukašenku za kojeg je rekao da se rodio u pravoslavnoj veri, ali on i oni koji ga podržavaju služe sotonskoj vlasti. Login je zapretio svima koji služe sadašnjoj vlasti u Belorusiji prokletstvom i poručio im da njih i njihove potomke čeka na onom svetu pakao.

Samozvanac Svjatoslav Login tvrdi da ima pristalice i hramove ne samo u severnoj Americi, nego i Australiji i Aziji. On objašnjava svojim pristalicama da je njegova crkva ravnopravna sa ostalim autokefalnim crkvama što nije tačno jer je niko nije priznao.

Ta autokefalna crkva u Belorusiji u Minsku ima samo jedan hram i on nije registrovan. Još od početka devedesetih godina kad se i u Belorusiji probudio nacionalizam, istomišljenici Svjatoslava Logina su pokušali da registruju svoju crkvu ali nisu uspeli. Mala grupa raskolnika u Belorusiji je išla putem samoproglašenog patrijarha u Ukrajini Filareta Denisenka pa je izvesni Ivan Spasjuk proglasio sebe poglavarom Beloruske pravoslavne autokefalne crkve. Počeli su da grade svoj hram koji nikada nisu završili.

Dobri poznavaoci pravoslavlja u Belorusiji tvrde da se tamo ne može ponoviti slučaj iz Ukrajine. Pravoslavna crkva u Belorusiji je 1989. dobila široka autonomna prava a nedavno je na čelo beloruskih pravoslavaca imenovan mitropolit minski i zaslavski Venjamin (52), rođen u Brestskoj oblasti. Ranije su na tim mestima uglavnom bili iskusni sveštenici koje je u Minsk slala Moskovska patrijaršija.

- Bilo koja crkva može da prokle samo svog vernika pa je anatema Lukašenka besmislena - objašnjava rukovodilac Sinodalnog informacionog odela Beloruske pravoslavne crkve protojerej Sergij Lepin.

UKRAJINAC

SAMOZVANAC Svjatoslav Login je po nacionalnosti Ukrajinac i karijeru je počeo u Kijevskom patrijarhatu, a potom je prešao u drugu grupu ukrajinskih raskolnika i na kraju je došao u belorusku pravoslavnu autokefalnu crkvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku