TURSKA MENJA DEMOGRAFIJU KARABAHA: Sirijski plaćenici su ključna stavka u sprovođenju plana

Novosti online

23. 11. 2020. u 08:30

TURSKA vlada premeštala je porodice arapskih i turkmenskih sirijskih plaćenika u sporni region Nagorno-Karabah, izvestila je 22. novembra televizija Skaj Njuz Arabija.

ТУРСКА МЕЊА ДЕМОГРАФИЈУ КАРАБАХА: Сиријски плаћеници су кључна ставка у спровођењу плана

Foto AP

Azerbejdžan, turski saveznik, započeo je napad na jermenske snage u Karabahu, 27. septembra uz podršku hiljada sirijskih plaćenika.

Napad je završen 10. novembra, mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije, kojim se veći deo regiona Karabaha vratio pod kontrolu Bakua.

Šafan al-Kaburi, predstavnik autonomne uprave na severoistoku Sirije, rekao je za Skaj Njuz Arabiju da su porodice desetina sirijskih plaćenika koji su se borili u Nagorno-Karabahu trenutno na putu za region, gde će biti naseljeni.

- Oni žele da stvore demografsku promenu u Karabahu - rekao je al-Kaburi, napominjući da u regionu postoji kurdska manjina koja je u kontaktu sa autonomnom upravom na severoistoku Sirije.

Prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava sa sedištem u Londonu, oko 2.580 sirijskih militanata koje podržava Turska raspoređeno je u Nagorno-Karabahu. U sukobu su poginula najmanje 293 lica.

Prošle nedelje, nadzorna grupa je izvestila da Turska planira da zadrži sirijske plaćenike u delu Nagorno-Karabaha pod kontrolom Azerbejdžana.

Turska i Azerbejdžan planiraju da promene demografiju Nagorno-Karabaha, gde su Jermeni većina. To bi moglo ometati sprovođenje mirovnog sporazuma uz posredovanje Rusije.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna