TURCI NAPRAVILI FATALNU GREŠKU: Slučajno objavili podatke o Siriji, koje nikako nisu smeli (FOTO)

Novosti online

22. 11. 2020. u 10:38

FONDACIJA za politička, ekonomska i socijalna istraživanja sa sedištem u Ankari, greškom je objavila podatake o regrutovanju dece od strane Sirijske nacionalne vojske (SNA), koju podržava Turska.

ТУРЦИ НАПРАВИЛИ ФАТАЛНУ ГРЕШКУ: Случајно објавили податке о Сирији, које никако нису смели (ФОТО)

Foto: EPA

SNA je 2017. godine formirala nekoliko frakcija koje podržavaju Turci, piše South front.

Danas, koalicija ima vlast nad oblastima okupiranim Turcima, na severu i severoistoku Sirije, i održava slabo prisustvo u severozapadnom regionu Idliba.

Podaci su "procurili" 18. novembra.

Studija je otkrila da su mnogi borci SNA stari između 18 i 20 godina. Ipak, većina njih borila se za koaliciju koju podržavaju Turci tri godine ili čak i više, što znači da su mnogi bili maloletni kad su se prijavili.

Preko 7 procenata, na uzorku od više od 1.400 boraca obuhvaćenih studijom, imalo je između 18 i 20 godina. Ipak, 6,78 procenta svih boraca bilo je sa SNA od manje od godine do tri godine. Ostatak, 93,22%, bori se za koaliciju više od 4 godine.

Ovi brojevi sugerišu da su se neki od trenutnih boraca SNA možda pridružili koaliciji kada su imali 14 godina ili čak kada su bili mlađi.

SETA je uklonila studiju sa svoje veb stranice kada su neki aktivisti pokupili podatke kao dokaz vrbovanja dece od strane turskih opunomoćenika u Siriji.

Regrutovanje dece, poznata je praksa među frakcijama u Siriji koje podržavaju Turci, posebno SNA koja to obično negira. Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava sa sedištem u Londonu, SNA je poslala stotine dece u Libiju da se bore kao plaćenici.

Turska, koja održava čvrst nadzor nad komandom SNA, očigledno pokušava da sakrije ovo ozbiljno moralno pitanje umesto da ga reši

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)