POBEDNIK PO UKUSU ZAPADI: Maja Sandu je izabrana za novog predsednika Moldavije

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

17. 11. 2020. u 06:00

PREDSEDNICA Moldavije u naredne četiri godine biće bivša premijerka Maja Sandu (48), koja je u nedelju pobedila u drugom krugu predsedničkih izbora. Ona je osvojila 57,75 a dosadašnji predsednik Igor Dodon 42,25 odsto glasova.

ПОБЕДНИК ПО УКУСУ ЗАПАДИ: Маја Санду је изабрана за новог председника Молдавије

Foto AP

Maja Sandu namerava da traži raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora jer u parlamentu većina podržava Dodona (45).

Dosadašnji predsednik je već najavio da će osporiti pobedu Maje Sandu na sudu jer smatra da izbori nisu bili regularni, ali u Centralnoj izbornoj komisiji tvrde da ozbiljnijih neregularnosti nije bilo.

Maja Sandu je za potpuno okretanje Evropskoj uniji, dok je Igor Dodon bio za saradnju i sa EU i sa Rusijom, jer voće i vino, koje je glavni izvoz Moldavije, može da se prodaje samo u Ruskoj Federaciji.

Dok je bila premijerka Maja Sandu je ukinula učenje ruskog u školama. Ona smatra da je Dodon napravio veliki greh što je odlučio da Moldavija kupuje ruski gas i njena kampanja je između ostalog bila bazirana i na kritici dosadašnjeg predsednika što se orijentisao na jačanje saradnje sa Rusijom, a ne sa EU. Još jedna stvar na kojoj je udružena opozicija insistirala na ovim izborima je borba protiv korupcije.

Igor Dodon i Maja Sandu su i 2016. bili suparnici, i tada je u drugom krugu pobedio Dodon.

Zanimljivo je da su istraživanja pre izbora pokazivala da 80 odsto građana smatra da veze sa Rusijom treba da budu još jače i da je tek 18 odsto protiv zbližavanja sa Moskvom, ali je i pored toga Maja Sandu pobedila sa znatnom razlikom. U Moskvi su bili svesni da poraz Dodona znači i da će njegov protivkandidat nastojati po svaku cenu da zemlju preorijentiše ka Zapadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije