MAĐARSKO I POLJSKO "NE" EVROPI: Budimpešta i Varšava blokiraju usvanje budžeta EU

Tanjug

16. 11. 2020. u 19:27

MAĐARSKA i Poljska blokirale su uspostavljanje fonda EU za oporavak od korona virusa, u iznosu od 750 milijardi evra, zbog protivljenja povezivanju fondova EU sa poštovanjem vladavine prava.

МАЂАРСКО И ПОЉСКО НЕ ЕВРОПИ:  Будимпешта и Варшава блокирају усвање буџета ЕУ

Foto EPA

- Ambasadori EU nisu mogli da postignu neophodan konsenzus zbog rezervi koje su izrazile dve države članice - rekao je portparol nemačkog predsedavanja Savetom EU.

Portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač potvrdio je da je Budimpešta uložila veto na zajednički budžet EU.

- Mađarska je, kao što je premijer Viktor Orban upozorio, uložila veto na budžet, jer ne možemo da podržimo projekat u njegovom sadašnjem obliku koji povezuje ocenjivanje vladavine prava sa odlukama o budžetu - napisao je Kovač na Tviteru.

U EU naglašavaju da se Mađarska i Poljske ne protive ”suštinskom sporazumu” budućeg zajedničkog bužeta, postignutom krajem jula na sastranku lidera EU u Briselu, a koji za naredni sedmogodišnji period, zajedno sa fondom za oporavak, iznosi 1.824 milijarde evra.

Napominje se da je neophodno što pre postići sveobuhvatan dogovor kako bi što pre došlo do implementacije sredstava neophodnih za otklanjanje posledica pandemije Kovid-19 na ekonomiju EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ERDOGAN SA LIDEROM HEZBOLAHA: Sastanak o krucijalnoj temi održan iza zatvorenih vrata u Istanbulu