IZLOŽENOST KORONI GRADI IMUNITET? Istraživanja naučnika iz Indije pokazala da mala količina virusa može biti korisna

Tanjug

11. 11. 2020. u 20:29

ИЗЛОЖЕНОСТ КОРОНИ ГРАДИ ИМУНИТЕТ? Истраживања научника из Индије показала да мала количина вируса може бити корисна

Foto: Depositphotos

IZLOŽENOST malim količinama korona virusa bi mogla da izgradi imunitet kod ljudi, po sličnom principu po kojem funkcionišu vakcine, saopštili su sa indijskog IIT Kanpur univerziteta u Bengaluru.

Grupa od 150 studenata je u procesu eksperimenta u kojem očekuju da će biti blago izloženi korona virusu.

Imunitet se može pojačati samo ukoliko se organizam izloži patogenima, saopštili su sa ITT Kanpura.

- Ako se suoči sa malim dozama virusa, imunološki sistem može da nauči da prepoznaje patogene i tako postane otporan- saopštili su učesnici eksperimenta.

Studenti su se u prethodnih mesec dana razišli širom Indije i nosili maske i vizire, pritom su obavljali svakodnevne aktivnosti, bez posebnih restriktivnih mera.

- Ako ste dugo u karantinu, tako samo slabite imunitet - rekao je za Nju Indijan Ekspres jedan od učesnika eksperimenta, Mohan Tambe.

On je dodao da "imunološkom sistemu nisu potrebni preventivni lekovi i razne biljke, već izazovi i suočavanje sa virusom".

- Organizam mora da se suoči sa patogenima iz vazduha i da bude spreman. Ukoliko se izolujete i ostanete kod kuće, narušavate imunološki sistem. Upravo maske omogućuju da izloženost virusu bude blaža. Kada je priliv virusa blaži, naš imunološki sistem može lako da se izbori sa izazovom. Sa vakcinama je isti princip - ubrizgavaju se male doze virusa, sa kojima se susreće imunološki sistem i stvara otpornost na virus. Razlika između vakcina i ovakvog pristupa je u tome što je ovo prirodni put da organizam odbaci Kovid-19- rekao je Tambe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)