OTKRIVEN TAJNI TUNEL U BERLINU: Vodi pravo do Hitlerovog bunkera, podzemni prolaz podgrejao teorije zavere

Novosti online

07. 11. 2020. u 07:41

TAJNI i do sada nepoznati tunel koji vodi do Hitlerovog bunkera otkriven je u Berlinu.

ОТКРИВЕН ТАЈНИ ТУНЕЛ У БЕРЛИНУ: Води право до Хитлеровог бункера, подземни пролаз подгрејао теорије завере

Foto: Arhiva Novosti

Iako je ovo otkriće podgrejalo teorije da je Hitler lažirao sopstvenu smrt u bunkeru i pobegao pred kraj Drugog svetskog rata, putanja kojom vodi tunel srušila je nade onih koji veruju u tu teoriju.

Bunker u Berlinu koji je služio kao poslednje utočište zloglasnog nacističkog nemačkog lidera Adolfa Hitlera ponovo je predmet ispitivanja, jer su istražitelji posle otkrića tunela razmatrali tvrdnje da je lažirao smrt i pobegao u Južnu Ameriku poslednjih dana Drugog svetskog rata, izveštava „Dejli ekspres“.

Prema njihovim navodima, tim serije „Lov na Hitlera“ na „Histori čenelu“ uspeo je da otkrije „petu i nikada ranije poznatu putanju za bekstvo iz Hitlerovog bunkera“ prateći „deklasifikovani dosije koji tvrdi da je pilot Luftvafea Peter Baumgart odvezao Hitlera avionom iz Berlina sa improvizovane piste 29. aprila 1945.“

- Ovo je napredak, čak i u mom radu - rekao je jedan od istražitelja, Saša Kejl. „U poslednjih 15 godina nikada nismo čuli da iz njegovog bunkera možda postoji još jedan izlaz. To je potpuni šok.“

Nova teorija je, međutim, pretrpela popriličan udarac kada je tim navodno saznao da je taj tunel vodio od bunkera do Tirgartena, „ogromnog parka u centru prestonice“.

- Najtraženiji čovek na svetu neće sigurno da iskoči usred centralnog parka. To nije logično - navodi drugi istražitelj, Leni se Pol.

- Zašto bi se kretao u tom pravcu, kuda da ide? Mora da postoji drugo odredište. Hitler je imao izlaz.

Britanski list takođe ističe kako FBI navodi da se „podaci u deklasifikovanim dokumentima koji se odnose na bekstvo i pojavljivanje Hitlera ne mogu utvrditi“.

Ranije ove godine, istaknuti britanski istoričar Ričard J. Evans kritikovao je seriju „Lov na Hitlera“ u svojoj novoj knjizi, karakterišući je punom „nagoveštaja, sugestija i izmišljotina“, dok se praktično „nije trudila da se pozabavi čvrstim dokazima Hitlerove smrti koje su sastavili istražitelji 1945. godine“.

Posle pada Trećeg rajha, Hitlerov bunker je postepeno rušen i zatvoren, a samo je informativna tabla postavljena u blizini područja u kome se nalazio i služila je kao podsetnik na postojanje objekta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi