SAD ODOBRILE PRODAJU ORUŽJA TAJVANU: Isporuka naoružanja vredna 2,3 milijarde dolara - 100 protivbrodskih sistema Harpun

Tanjug

27. 10. 2020. u 00:46

AMERIČKI Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju Tajvanu 100 obalskih odbrambenih sistema Harpun koji je proizveo Boing, u ugovoru koji ima potencijalnu vrednost do 2,37 milijardi dolara, saopštio je Pentagon.

САД ОДОБРИЛЕ ПРОДАЈУ ОРУЖЈА ТАЈВАНУ: Испорука наоружања вредна 2,3 милијарде долара - 100 противбродских система Харпун

Foto: Printskrin Jutjub

Taj potez dolazi nekoliko dana nakon što je Stejt department odobrio i potencijalnu prodaju još tri sistema naoružanja Tajvanu, uključujući senzore, rakete i artiljeriju, čija bi ukupna vrednost mogla biti 1,8 milijardi dolara, što je izazvalo Kinu da zapreti sankcijama, prenosi Rojters.

Ranije u ponedeljak u Pekingu, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je novinarima da će Kina uvesti sankcije protiv nekih američkih kompanija za koje tvrdi da su umešane u prodaju oružja Vašingtona Tajvanu.

Ovakve akcije SAD dešavaju se u trenutku kada Trampova administracija pojačava pritisak na Kinu pred predsedničke izbore 3. novembra i kada raste zabrinutost zbog namera Pekinga prema Tajvanu. (Kraj) mls/drm

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri