KLjUČNA TAČKA: Azeri krenuli na jermenski koridor života (MAPA)

Novosti online

25. 10. 2020. u 09:05

КЉУЧНА ТАЧКА: Азери кренули на јерменски коридор живота (МАПА)

Foto: EPA

JERMENSKO Ministarstvo odbrane izveštava o pokušajima azerbejdžanskih snaga da se probiju do Lačina, ključne tačke na autoputu koja povezuje Jermeniju sa Karabahom.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Foto: Printskrin

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)