SEBASTIJAN KURC UPOZORAVA: Situacija u Austriji je veoma ozbiljna, molim građane da se pridržavaju mera!

Tanjug

18. 10. 2020. u 11:48

СЕБАСТИЈАН КУРЦ УПОЗОРАВА: Ситуација у Аустрији је веома озбиљна, молим грађане да се придржавају мера!

Foto: EPA

SITUACIJA u Austriji je veoma ozbiljna, i to ne samo zbog aktuelno visokog broja novozaraženih, jer ako taj broj bude dalje dramatično rastao onda bi dostigli kapacitete naših bolnica i intenzivnih jedinica, upozorava austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", preneo da se u roku od tri nedelje broj novozaraženih udvostručio, i da je hitno potrebno da se taj trend zaustavi.

- Zato molim građane smanjite socijalne kontakte, pridržavajte se mera i dajte time vaš doprinos da dobro prođemo kroz drugi talas, kao što su već uspeli na proleće - podvukao je on.

Najavio je da će se sutra sastati sa predsednicima austrijskih pokrajina, jer je, pored daljih mera na saveznom nivou, neophodno da pre svega bude brzo reagovano u pogođenim regionima, a to se tiče svih pokrajina sa visokim brojkama, jer je trenutno situacija stabilna samo u Štajerskoj i Koruškoj.

Kurc je pozvao na smanjenje socijalnih kontakata, ukazujući da je poznato da se najveći deo zaraza događa u privatnom okruženju.

- Moramo svi dati naš doprinos, time što ćemo odustati od žurki, većih okupljanja i velikih proslava. Samo tako možemo sprečiti drugo zatvaranje - poručio je on.

Podsetio je da visoka stopa zaraze ne predstavlja samo problem po zdravstveni sistem, već, što su veće brojke, to je i veća šteta po privredu, i više radnih mesta se gubi.

- To se tiče pre svega turizma. To je i razlog što se borim da brojke ne rastu dalje. Svi me pitaju da li je moguće sprečiti drugo zatvaranje, a odgovor je jednostavan - na nama je svima. U širim delovima Evrope već postoje situacije slične zatvaranju - kazao je Kurc.

On je naveo da su u Češkoj, Sloveniji, Francuskoj, Španiji su celi gradovi zatvoreni, škole zatvorene.

- U Belgiji postoji noćna zabrana izlaska. Da mi možemo sprečiti drugo zatvaranje ako svi budu dali svoj doprinos, ako budemo svi smanjili kontakte onda možemo našu privredu, škole I delove društvenog života držati otvorene i tokom zime - ukazao je kancelar.

Kada je reč o oboljenju ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenberga preneo je da su ostali članovi vlade, a tako i on, testirani negativno.

Ukazao je da se Šalenberg najverovatnije zarazio na savetu ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, te naglasio da sa njim nije imao direktan kontakt, jer su na sednici vlade svi nosili maske, i da se to ispostavilo kao jako korisno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)