ZBOG GADAFIJA Sarkozi optužen za zločinačko udruživanje

G. ČVOROVIĆ

16. 10. 2020. u 13:56

ЗБОГ ГАДАФИЈА Саркози оптужен за злочиначко удруживање

Foto AP

PROTIV bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija sud u Parizu je podigao optužnicu zbog "zločinačkog udruženja".

Optužnica je podignuta zbog sumnji da je njegovu prvu predsedničku kampanju 2007. godine finansirao bivši libijski vođa Moamer el Gadafi. Ovo je prvi put da je protiv nekog bivšeg francuskog predsednika podignuta ovakva vrsta optužnice.

Ovo je četvrta Sakozijeva optužnica u okviru iste afere. U martu je već optužen za pasivnu korupciju, prikirivanje pronevere javnih sredstava i nelegalno finansiranje kampanje. Nova optužnica je, međutim, zbog jačine akta za koji se sumnjiči, izazvala naročitu reakciju u javnosti.

Pominje se suma od čak 50 miliona evra za koju je Sarkozi osumnjičen da je primio od Gadafija. Optužnica protiv bivšeg šefa francuske države je podignuta posle četvorodnevnog saslušanja.

Sarkozi odbija sve optužbe, ističe da nema ništa s onim što mu se pripisuje, naglašavajući da je žrtva zavere.

Nekadašnji stanar Jeliseja ima velikih peripetija sa zakonom i sudom. Od 23. novembra do 10. decembra čeka ga suđenje zbog optužbi za korupciju jer je pokušao da podmiti sudiju da mu dostavi tajne informacije iz procesa, zbog čega je bio i prisluškivan.

Sledeće godine, Sarkozija čeka još jedan izlazak pred sud, od 17. marta do 15. aprila, ovoga puta zbog nelegalnog i prekoračenog finansiranja druge kampanje, 2012. godine.

Sve to događa se u trenutku kada mnogi Nikolu Sarkozija vide kao mogućeg predsedničkog kandidata desnice na izborima 2022. godine. Da bi se kandidovao, moraće, međutim, da najpre reši sve nevolje pred sudom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)