UHAPŠENA "KARDINALOVA DAMA": Otkrivena nova karika u lancu skandala u Vatikanu

M. OSTOJIĆ

14. 10. 2020. u 22:06

PO međunarodnoj poternici o hapšenju sa učešćem Interpola uhapšena je u Milanu Čečilija Maronja (39), koju je 2016. godine akreditovao nedavno smenjeni kardinal Anđelo Beću, koji je vodio kasu Državnog sekretarijata Vatikana.

УХАПШЕНА КАРДИНАЛОВА ДАМА: Откривена нова карика у ланцу скандала у Ватикану

Anđelo Beću i Čečilija Maronja (u uglu)

Optužena je za "proneveru i izdvajanje novčanih sredstava" namenjenih za međunarodne misije u Africi i Aziji, koje je koristila za ličnu kupovinu luksuznih stvari.

Papa Franja je nedavno smenio kardinala Anđela Beću zbog kupovine vile u Londonu u tajnosti, kao i zbog finansijskih transakcija sa sumom koja još nije sabrana, jer je istraga u toku. Na površinu je odmah isplivalo ime "kardinalove dame" Čečilije Maronje, koju je Beću akreditovao kao "eksperta za diplomatske i posredničke odnose za humanitarne misije u međunarodnoj krizi".

Dama poreklom iz Kaljarija (Sardinija) formirala je u Sloveniji firmu, otvorila račun, ali novac namenjen za humanitarne misije korišćen je za kupovinu firmirane garderobe, tašni, cipela, za opremanje njenog stana. Suma koja se pominje je 500.000 evra, koju je primila od kardinala Bećua. "Kardinalova dama" predstavljala se karticom izdatom od tog istog Sekretarijata Vatikana i potpisom monsinjora Bećua.

Advokat kardinala Beću posle hapšenja ove dame kaže da je kardinal spreman da je tuži jer je sa njom "imao samo poverenički i institucionalni odnos", da je "prevaren" i da nije znao ništa o njenom raskošnom trošenju novca namenjenog za humanitarne misije, a "Fondovi u Sloveniji bili su garancija za humanitarne operacije u Africi".

Kardinal Beću kaže da nije znao ništa o njenoj prošlosti. A ona je 2002. optužena za krađu i 2010. godine za nepropisno usvajanje novca.

Lanac skandala koji je kao zemljotres potresao Vatikan i ogorčio papu ima već mnogo karika, jer je do sada utvrđeno da je kardinal Beću sumu od 700.000 evra prosledio u Australiju, očigledno ne za humanitarne svrhe. Dama će biti isporučena Vatikanu i stavljena na raspolaganje tamošnjim pravosudnim organima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije