ODBAČENA TUŽBA PROTIV TRAMPA: Demokratama nedostaje pravna osnova da slučaj iznesu pred sud

Tanjug

13. 10. 2020. u 21:41

ОДБАЧЕНА ТУЖБА ПРОТИВ ТРАМПА: Демократама недостаје правна основа да случај изнесу пред суд

Foto: Tanjug/AP

Američki Vrhovni sud odbacio je danas tužbu demokrata, koje tvrdi da je predsednik Donald Tramp prekršio ustavne odredbe protiv korupcije u njegovim poslovnim odnosima, javlja Rojters.

Sudije su odbile da saslušaju žalbu 215 demokrata iz Senata i Predstavničkog doma Kongresa, ocenivši da im nedostaje pravna osnova da iznesu slučaj pred sud.

Demokrate su optužile Trampa da je prekršio ustavnu klauzulu o "nagrađivanju", koja predsednicima zabranjuje da primaju poklone od stranih vlada i domaćih zvaničnika bez odobrenja Kongresa.

Slučaj je fokusiran na "Tramp internešenel hotel" u Vašingtonu, koji se nalazi u vlasništvu američkog predsednika.

Hotel se nalazi u blizini Bele kuće, a Tramp ga je otvorio malo pre pobede na izborima 2016. godine. Hotel je postalo glavno mesto za smeštaj i za održavanje događaja za neke strane i državne zvaničnike.

Za razliku od prethodnih predsednika, Tramp je zadržao vlasništvo nad svojim poslovima i nakon izbora na tu funkciju, zbog čega su ga demokrate optužile da je podložan podmićivanju od strane stranih vlada.

Tramp se takođe suočava sa dve slične optužbe, za koju eksperti tvrde da će najverovatnije biti odbačene, ajo sadašnji američki predsednik izgubi na izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)