PRIDRUŽILI SE COVAHU Kina podržala globalnu inicijativu vakcinisanja

J. Ž. S.

09. 10. 2020. u 09:34

KINESKO ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da se zemlja formalno pridružila globalnoj inicijativi vakcinisanja poznatoj kao COVAH i tako postala najveća ekonomija koja se obavezala da će pomoći u finasiranju doza cepiva zemljama nižeg i srednjeg dohotka.

ПРИДРУЖИЛИ СЕ ЦОВАХУ Кина подржала глобалну иницијативу вакцинисања

Foto: AP

Saopštenje ministarstva nije otkrilo detalje o tome koliko će veliku pomoć Peking pružiti, iako je predsednik Si Điping u maju obećao dve milijarde dolara u naredne dve godine, kako bi pomogao u borbi s pandemijom korona virusa koja je dosad u svetu usmrtila milion ljudi.


- Preduzimamo ovaj konkretni korak kako bismo osigurali ravnomernu distribuciju vakcine, posebno zemljama u razvoju nadamo se da će se više imućnih zemalja takođe pridružiti i podržati COVAX - kažu u ministarstvu.

Globalna inicijativa COVAX, koju predvodi Svetska zdravstvena organizacija  planira da dostavi barem dve milijarde doza cepiva do kraja 2021. godine. Oni su ranije objavili da pregovaraju s Kinom o uključenju u inicijativu, s tim da su Rusija i SAD odlučile zasad da se ne pridruže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024