KORONA JAČA OD BUDŽETA: Iznenađenje u Bundestagu - odbrana vlade Angele Merkel umesto rasprave o federalnoj kasi

I. STANOJEVIĆ

30. 09. 2020. u 22:03

VIŠEDNEVNA rasprava o nemačkom federalnom budžetu, pretvorila se juče u samoodbranu vlade kancelarke Angele Merkel od niza napada koji su, listom, tvrdili da je Berlin podbacio donoseći odluke tokom pandemije virusa korona.

КОРОНА ЈАЧА ОД БУЏЕТА: Изненађење у Бундестагу - одбрана владе Ангеле Меркел уместо расправе о федералној каси

Foto Tanjug-AP

Ređali su se za govornicom u Bundestagu opozicioni poslanici, iznoseći podatke i "dokaze" za te optužbe. Merkelova je, naposletku, morala svoj uvodni govor da posveti kovidu 19, umesto državnoj kasi. Poručila je da je "Nemačka dobro prošla u poređenju s većinom drugih zemalja".

Ekstremna desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) povezala je dve teme u jednu i tokom rasprave o budžetu, napala kancelarku da krizu koristi kao izgovor za trošenje novca poreskih obveznika i promociju "korona socijalizma". Merkelova je i ovaj napad "odbila", napominjući da, uprkos donošenju paketa stimulacija bez presedana i kršenju prethodnih pravila zaduživanja, Nemačka i dalje ima najniži javni dug od svih zemalja u Grupi sedam najrazvijenijih država (G7).

Pre nego što je završila govor u Bundestagu, Merkelova se obratila javnosti, pozivajući građane da poštuju pravila koja su doneta kako bi se ograničilo širenje virusa. "Nismo na kraju pandemije", rekla je i dodala: "Čeka nas težak period tokom jeseni i zime". Glavni cilj vlade je da se spreči zatvaranje uslužnih delatnosti i održi ekonomija.

Posle prošlonedeljne bolničke posete ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, koji je, u međuvremenu, pušten iz berlinske bolnice "Šarite" gde se oporavljao više nedelja, Merkelova nije davala izjave o zategnutoj bilateralnoj situaciji sa Rusijom, do koje su dovele optužbe na račun Kremlja da je umešan u njegovo trovanje nervnim agensom novičok.

Iz Berlina je ipak poslat još jedan apel Moskvi. Šef diplomatije Hajko Mas poručio je Moskvi u video-snimku upućenom Generalnoj skupštini UN da se uključi u istragu i ispoštuje pravila internacionalne saradnje kad je o ovakvim slučajevima reč. U suprotnom, suočiće se sa sankcijama EU. Mas je podsetio da su Nemačka, kao i Švedska i Francuska došle do laboratorijskih dokaza da je u krvi Navaljnog pronađen novičok.

1.800 ZA DAN

Nemačka poslednjih dana beleži porast obolelih od kovida 19, kao i mnogi njeni susedi. Prema zvaničnim podacima, širom zemlje, u poslednja 24 sata registrovano je skoro 1.800 novih slučajeva zaraze, pa je broj inficiranih od početka epidemije dostigao 289.220. Umrlo je 9.500 ljudi, što je četvrtina u odnosu na Veliku Britaniju ili Italiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!