NORVEŠKI MILIJARDER "NEPRIJATELJ" BERLINACA: Sporna najveća investicija u nekretnine u nemačkoj prestonici

I. S.

30. 09. 2020. u 19:11

STANOVNICI Berlina spremaju se da pruže žestok otpor novom "neprijatelju", norveškom milijarderu Ivaru Tolefsenu, koji planira da u nemačkoj prestonici kupi bezmalo 4.000 stanova.

НОРВЕШКИ МИЛИЈАРДЕР НЕПРИЈАТЕЉ БЕРЛИНАЦА: Спорна највећа инвестиција у некретнине у немачкој престоници

Foto: EPA

U gradu, u kom je krov nad glavom odavno luksuz, jedan stranac namerava dodatno da skreše stambeni fond.

Berlinci odavno muku muče sa stanarinama, a tokom poslednje decenije, one su udvostručene. Situacija je slična i u drugim velikim gradovima, ali je problematično to što je cena stanovanja u Berlinu uvek bila mnogo niža, s obzirom da su Berlinci uvek zarađivali manje od nemačkog proseka. Sada se raskorak znatno povećao, komentariše Dojče vele.

Svojevremeno je, zato, skupština Berlina, koji ima i status savezne pokrajine, stavio rampu na proizvoljno podizanje kirije. Od te odluke koja je štitila interese građana do danas, ovo je najveća investicija u nekretnine u nemačkoj prestonici.

Milijarder Tolefsen stoji iza švedske kompanije Heimstaden Bostad koja je, početkom nedelje, objavila svoju nameru da kupi 130 stambenih zgrada sa ukupno 3.902 stana, 208 poslovnih prostorija i 321 parking-mesto. Sve to za 830 miliona evra.

Kako za Dojče vele kaže savetnik gradske četvrti Efraim Gote, zamenik gradonačelnika gradske opštine Berlin Centar, neke zgrade koje Heimstaden Bostad planira da kupi su u ovoj četvrti, koja ne spada u područja sa zaštićenim stanarima. Investitor, zato, ima odrešene ruke da eliminiše grad iz kupoprodaje tako što bi potpisao izjavu kojom se obavezuje da će, navodno, štititi prava stanara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati