LUKAŠENKO MOŽE BEZ ZAPADA: Zahvaljujući pomoći iz Kremlja Evropska Unija i SAD neće moći do kraja da izoluju Belorusiju

Branko Vlahović, dopisnik "Novosti" iz Moskve

26. 09. 2020. u 08:18

ЛУКАШЕНКО МОЖЕ БЕЗ ЗАПАДА: Захваљујући помоћи из Кремља Европска Унија и САД неће моћи до краја да изолују Белорусију

Foto AP

BELORUSKA opozicija veruje da će vladavini Aleksandra Lukašenka uskoro doći kraj, jer rezultate predsedničkih izbora nisu priznale SAD i Nemačka i još desetak država.

Tri pribaltičke države Litvanija, Letonija i Estonija će napraviti spisak od 100 beloruskih rukovodilaca kojima će zabraniti ulaz na svoju teritoriju. Kakav će repertoar sankcija prema Lukašenku i njegovim saradnicima napraviti EU, tek će se videti kad se razjasni situacija sa Kiprom koji je insistirao da je njegov problem sa Turskom preči od izbora u Belorusiji.

Odluke zapadnih zemalja i komšija Belorusije da ne priznaju rezultat izbora nije iznenadio, a ni preterano uzbudio Lukašenka. Od 26 godina, koliko je na vlasti, u Belorusiji većinu je bio u nemilosti Zapada, uz nadimak "poslednji diktator Evrope".

Pošto se Belorusija graniči sa Rusijom, Zapad je ne može u potpunosti izolovati.

PARALELA S MADUROM

BAR zasad nijedna evropska zemlja nije najavila povlačenje ambasadora. Najverovatnije da će Amerikanci obustaviti planiranu proceduru za slanje ambasadora u Minsk, jer bi on morao akreditive da preda upravo predsedniku Lukašenku. Analogna situacija je bila u Venecueli gde mnoge zemlje nisu priznale pobedu Madura, ali nisu zatvarale svoje ambasade.

I pre izbora u Belorusiji u martu su pregovarači Međunarodnog monetarnog fonda odbili da daju novi kredit Lukašenku, ali ga je nedavno dobio od Rusije. Poljoprivredne mašine i razna vozila koja se proizvode u Belorusiji su išla u Rusiju i još nekoliko zemalja na postsovjetskom prostranstvu. Hranu je takođe Belorusija izvozila u Rusiju, a ne na Zapad.

Podrška Vladimir Putin, Foto AP

U Belorusiji radi oko 600 kompanija čiji su investitori iz Litvanije, a po 300 zajedničkih kompanija sa Belorusima imaju Nemci i Poljaci, dok je američkih kompanija kod Lukašenka prisutno oko 200. Zbog toga se mnogi pitaju hoće li možda Tramp da zatvori "Koka-Kolu" u Belorusiji.

Politička sudbina Lukašenka ne zavisi od toga hoće li njegovu pobedu priznati ili ne na Zapadu, već od odnosa snaga u njegovoj zemlji. Glavno je pitanje ko će više izdržati, demonstranti ili policija i vojska, koji su zasada lojalni Lukašenku. U niti jednoj zemlji "cvetna revolucija" nije uspela ako su generali, vojnici i policija ostali lojalni predsedniku, a on nije počeo da popušta zapadnim pritiscima.

Lukašenko sigurno neće popustiti, jer bi u slučaju njegovog poraza došla u pitanje i njegova sudbina, kao i generala i političara koji su ga podržavali. Druga je priča što već sada mora da razmišlja o nasledniku koji bi mogao regularno da pobedi na narednim izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dhc

26.09.2020. 09:58

Narod Srbije pozdravlja Lukasenka Srpskog i Ruskog velikog prijatelja i saveznika. Takodje osudjujemo svaki napad stranih agentura na predsednika Lukasenka u cilju Svrgavanja sa vlasti.

zlizoran

26.09.2020. 11:27

Zatvoriti koka kolu odmah Ne samo u belorusiji nego i kod nas. Mozemo sami praviti gazirani sok i nemoramo vise piti taj carobni napitak koji nema nista dobro osim sto ce nam pomoci da sto pre izgubimo ili narusimo zdravlje. Ni NAS sok nece biti bolji ali je NAS.

Tajfun

26.09.2020. 14:15

Beloruski narod neka pogleda kako su im Ukrajinci.Srbi.Sirijci itd prosli kada su im demokratiju donosili zapadni "dusebriznici".Njih sto dalje drzati od sebe sa nisanom.tada te nece dirati.Oni samo jezik sile razumeju.