NOVI DETALJI NAPADA U PARIZU: Terorizam na istom mestu gde je pre više od pet godina ubijeno 11 ljudi

Stalni dopisnik iz Pariza Goran Čvorović

25. 09. 2020. u 15:14 >> 15:52

ISPRED bivših prostorija satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" u Ulici Nikola Aper, gde je u januaru 2015. godine izvršen teroristički napad u kome su ubijeni 11 članova redakcije i jedan policajac, u petak se dogodio novi napad koji po svemu ima teroristički karater.

НОВИ ДЕТАЉИ НАПАДА У ПАРИЗУ: Тероризам на истом месту где је пре више од пет година убијено 11 људи

Foto: Depositphotos

Dvoje ljudi je teško povređeno, a dvojica napadača su uhvaćeni. Atentat se dogodio nešto pre podneva, kada su dvojica izvršilaca nožem napali devojku i mladića, zaposlenih u produkcijskoj kući "Prvi red", na ulici ispred zgrade u kojoj je nekada bio smešten satirični nedeljnik. Devojka je ubodena baš ispred murala kojim se odaje počast stradalim novinarima "Šarlija".

Prolaznici koji su čuli krike odmah su pozvali policiju koja je na trotoaru pronašla nož. Dvoje osumnjičenih je uhapšeno. Osmanaestogodišnjak iz Pakistana, koji je pokušao da pobegne metroom, uhvaćen je na obližnjem Trgu Bastilje, s tragovima krvi na licu. Nešto dalje uhapšen je i drugi muškarac (33) koji je s njim viđen u trenutku napada.

Značajne snage reda blokirale su čitav kvart, iz predostrožnosti u slučaju da postoji još saučesnika. Deca iz okolnih obdaništa, osnovih i srednjih škola u 3, 4. i 11. pariskom arondismanu su bila zatvorena u prinudni karantin. Građani su se s ulica sakrili u obližnje butike u kojima su bila pogašena svetla. Na lice mesta izašli su premijer Žan Kasteks i ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen. Istragu je pokrenulo antiterorističko odeljenje nacionalnog tužilaštva.

U toku je sudski proces protiv pomagača atentatorima u na "Šarli ebdo", kašer supermarket i na ulicama pariskog predgrađa Monžeron iz januara 2015. godine. Satirični nedeljnik je od početka suđenja dobio mnogo pretećih poruka, a rukovodilac kadrovske službe ovog lista imala je proteklih dana, zbog iminentnih pretnji, samo deset minuta da uz policijsku zaštitu napusti svoj stan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)