FRANCUSKA EVROPSKI REKORDER KOVID: Od korone oboli 13.000 - dnevno!

G. ČVOROVIĆ

25. 09. 2020. u 09:20

ФРАНЦУСКА ЕВРОПСКИ РЕКОРДЕР КОВИД: Од короне оболи 13.000 - дневно!

Foto: AP

FRANCUSKA u Evropi ima najveći dnevni broj obolelih od virusa korona. Broj novozaraženih za 24 sata ide preko 13.000. U bolnicama je blizu 6.000 bolesnika, a na veštačkoj ventilaciji ih je više od hiljadu, prvi put posle 8. juna.

Francuske vlasti su posle Saveta odbrane donele niz novih mera za sprečavanje daljeg širenja epidemije. Najkritičnije je oko gradova Eks u Provansi i u Marselju, kao i na Gvadalupeu, pa su tu uvedene drastične mere, među kojima su i potpuno zatvaranje barova i restorana na dve nedelje, što je izazvalo veliku ljutnju zaposlenih.

U bolnicama se već primećuje pritisak, naročito u Lionu i Marselju. Nedostaje radne snage, a na rezultate testova se čeka i po nedelju dana. Sve to je posledica masovnog povratka s godišnjih odmora, kao i opuštanja mladih, pa se na TV emituju edukativni spotovi s ciljem da se privole da primenjuju mere zaštite.

No, vlast insistira da privreda mora da se održi i da zemlja sebi ne može da dozvoli da ponovi opšti karantin, jer će ekonomiji već biti potrebno najmanje tri godine da se oporavi. Sve je više, međutim, lekara koji smatraju da je bolje pribeći karantinu što pre, jer su životi najvažniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)