POMPEO PONOVO PRETI: Učinićemo sve da sankcije protiv Irana stupe na snagu!

Tanjug

16. 09. 2020. u 23:40

SAD će se obratiti UN kako bi se ponovo uvele sankcije Iranu sledeće nedelje i Vašington će učiniti sve što je portrebno kako bi te sankcije bile sprovedene, izjavio je danas državni sekretar SAD Majkl Pompeo.

ПОМПЕО ПОНОВО ПРЕТИ: Учинићемо све да санкције против Ирана ступе на снагу!

Foto: Tanjug/AP

- SAD će učiniti ono što uvek rade. Preuzeće svoj deo odgovornosti...Ponovo ćemo se obratiti UN kako bi se ponovo nametnule sankcije kako bi stalni embargo na oružje stupio na snagu sledeće nedelje - izjavio je Pompeo u Vašingtonu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim kolegom Dominikom Rabom.

Rojters podseća da je Pompeo 20. avgusta aktivirao spornu proceduru koja bi trebalo da bude sprovedena mesec dana posle, odnosno ovog vikenda, o uspostavljanju međunarodnih sankcija Teheranu.

Te sankcije su ukinute 2015. kada je Iran sklopio sa šest svetski sila Međunarodni sporazum i obavezao se da će se u zamenu za ukidanje sankcija odreći programa razvoja atomskog oružja.

Britanska agencija dodaje i da većina članica Saveta bezbednosti UN smatra da SAD nemaju pravo ponovnog nametanja sankcija Iranu jer su se 2018. jednostrano povukle iz Sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest