TURSKA USPEŠNO TESTIRALA: Prvi leteći automobil "Cezeri"

Tanjug

16. 09. 2020. u 13:15

PRVO autonomno leteće vozilo Turske, nazvano "Cezeri", uspešno je testirano u Istanbulu, saopštio je proizvođač tog vozila, kompanija Bajkar, javlja agencija Anadolija.

ТУРСКА УСПЕШНО ТЕСТИРАЛА: Први летећи аутомобил Цезери

Foto: Tviter @TurkishArmedFcs

Za dizajn i proizvodnju zaslužni su turski inženjeri, a "Cezeri" je tokom testnog leta prototipa teškog 230 kilograma, leteo na visini od deset metara, navodi Bajkar u saopštenju.

"U narednoj fazi ćemo napraviti naprednije prototipe i obavićemo letove uz učešće vozača", rekao je Seldžuk Bajraktar, jedan od rukovodilaca kompanije.

On je naveo da će biti potrebno od 10 do 15 godina da se “Cezeri” nađe u gradskom saobraćaju, a da će za tri do četiri godine moći da se koristi rekreaciono u ruralnim sredinama.

"Cezeri" je predstavljen prošlog septembra na sajmu tehnologije i avijacije Teknofest održanom u Istanbulu.

Automobil je nazvan po Ismailu al-Jazariju, inženjeru i naučniku iz 12. Veka.

Kompanija Bajkar, koja je osnovana 1984, proizvodi vojne (borbene) i civilne dronove, kontrolne sisteme, simulatore i sisteme za avijaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (5)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe