NAVALjNI PROGOVORIO NAKON BUĐENjA IZ KOME: Vraćam se u Rusiju

Tanjug

15. 09. 2020. u 11:33

НАВАЉНИ ПРОГОВОРИО НАКОН БУЂЕЊА ИЗ КОМЕ: Враћам се у Русију

Foto EPA

RUSKI opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se leči u berlinskoj bolnici Charite gde je dugo bio u komi, rekao je da želi da se vrati u Rusiju.

Kako piše Njujork tajms, pozivajući se na nemačke izvore, Navaljni je tužiocu otkrio šta planira kada se oporavi.

"Nema namere da bude u egzilu u Nemačkoj. Želi da se vrati kući u Rusiju i nastavi svoju misiju", otkrio je službenik nemačke bezbedonosne službe.

Nemački bezbednjak potvrdio je Njujork tajmsu da je ruski opozicioni lider "oštrog uma".

"Potpuno je svestan svog stanja, onoga što mu se dogodilo i zna gde se nalazi", rekao je ovaj anonimni službenik.

Bolničari koji su lečili Navaljnog, pošto mu je prošlog meseca pozlilo u avionu, nisu u početnim testovima utvrdili porast šećera u krvi i nisu videli znakove metaboličkog poremećaja, potvrdilo je za Rojters pet medicinskih izvora.

Foto AP

Njihovi izveštaji su u suprotnosti sa dijagnozom koju su postavili i javno objavili doktori Hitne bolnice broj jedan u Omsku, gde je lečen, a koji su rekli da je Navaljni pao u komu zbog metaboličkog poremećaja i da je imao nivo šećera u krvi četiri puta veći od normalnog.

Nemačka, gde je Navaljni odveden na dalje lečenje nakon dvodnevnog tretmana u Omsku, rekla je da ga je Rusija otrovala retkim nervnim agensom - novičokom.

Berlin je tražio objašnjenje od Moskve i pozvao na sankcije.

Kremlj je rekao da su optužbe "neutemeljene" i da nije "video" dokaze trovanja i zatražio od Nemačke da pruži dokaze o trovanju.

Berlinski državni tužioci najavili su u petak da će predati informacije ako se Navaljni, koji je u međuvremenu izašao iz kome, s tim složi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Dobi

15.09.2020. 19:04

E pa nece moci ni Skripalj nije pusten iz Engleske i ne zna se da li je ziv ili su ga englezi ubili, sad ce Navaljni isto tako da prodje, ne kapira da ga nemci ne mogu vise voleti od rusa.

buki

21.12.2020. 20:02

Da su pametni Rusi mu ne bi ni dozvolili povratak, jer koliko specijalaca treba da ga čuva, kako neka zapadna bagra ne bi ponovo pokušala da mu ugrozi život i za to optuže Ruse.