HILJADE MIGRANATA na Lezbosu spavaju na otvorenom

Tanjug

11. 09. 2020. u 12:56

VIŠE hiljada migranata i izbeglica koji su ostali bez krova nad glavom usled požara u prihvatnom kampu Morija na grčkom ostrvu Lezbos noćas je treću noć provelo pod otvorenim nebom.

ХИЉАДЕ МИГРАНАТА на Лезбосу спавају на отвореном

Foto: Tanjug/ AP

Pokušavajući da se zaštite od vreline koja vlada tokom dana, odnosno znatno nižih temperature tokom noći, neki od njih su na raspolaganju imali šatore i vreće za spavanje, dok su drugi mogli da se posluže samo ćebadima ili trskom koju su u tu svrhu posekli.

Grčke vlasti saopštile su da su požar, koji je u prenaseljenom kampu izbijao dve uzastopne noći, zapravo podmetnuli neki od njegovih stanovnika koji su bili besni zbog mera izolacije, uvedenih pošto je 35 ljudi smeštenih u tom objektu bilo pozitivno na testiranju na korona virus.

Maksimalni smeštajni kapacitet kampa bio je oko 2.800 mesta, ali je broj njegovih stanovnika premašivao 12.500.

Prvi požar, koji je izbio u utorak u noćnim satima, bez krova nad glavom ostavio je oko 3.500 migranata, kojima su grčke vlasti hitno obezbedile pomoć i neophodan smeštaj, ali je naredne noći izgoreo i preostali deo kampa, pa je veliki broj migranata sada bez ikakvog smeštaja.

Portparol grčke vlade Stelios Pecas pre dva dana je najavio da, osim 406 dece-migranata i tinejdžera koji su na Lezbos stigli bez pratnje, nijedan od stanovnika uništenog kampa neće moći da napusti ostrvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)