HILJADE MIGRANATA na Lezbosu spavaju na otvorenom

Tanjug

11. 09. 2020. u 12:56

ХИЉАДЕ МИГРАНАТА на Лезбосу спавају на отвореном

Foto: Tanjug/ AP

VIŠE hiljada migranata i izbeglica koji su ostali bez krova nad glavom usled požara u prihvatnom kampu Morija na grčkom ostrvu Lezbos noćas je treću noć provelo pod otvorenim nebom.

Pokušavajući da se zaštite od vreline koja vlada tokom dana, odnosno znatno nižih temperature tokom noći, neki od njih su na raspolaganju imali šatore i vreće za spavanje, dok su drugi mogli da se posluže samo ćebadima ili trskom koju su u tu svrhu posekli.

Grčke vlasti saopštile su da su požar, koji je u prenaseljenom kampu izbijao dve uzastopne noći, zapravo podmetnuli neki od njegovih stanovnika koji su bili besni zbog mera izolacije, uvedenih pošto je 35 ljudi smeštenih u tom objektu bilo pozitivno na testiranju na korona virus.

Maksimalni smeštajni kapacitet kampa bio je oko 2.800 mesta, ali je broj njegovih stanovnika premašivao 12.500.

Prvi požar, koji je izbio u utorak u noćnim satima, bez krova nad glavom ostavio je oko 3.500 migranata, kojima su grčke vlasti hitno obezbedile pomoć i neophodan smeštaj, ali je naredne noći izgoreo i preostali deo kampa, pa je veliki broj migranata sada bez ikakvog smeštaja.

Portparol grčke vlade Stelios Pecas pre dva dana je najavio da, osim 406 dece-migranata i tinejdžera koji su na Lezbos stigli bez pratnje, nijedan od stanovnika uništenog kampa neće moći da napusti ostrvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)