TROVANjE NAVALjNOG: Francuska odložila posetu ministara Moskvi

Tanjug

08. 09. 2020. u 20:59

ТРОВАЊЕ НАВАЉНОГ: Француска одложила посету министара Москви

Foto: EPA

POSETA francuskih ministara Moskvi je odložena, dok evropske sile traže odgovore od Rusije povodom otkrića nemačkih lekara da je Aleksej Navljani otrovan.

Francuska je najavila da će ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan i ministarka odbrane Florens Parli posetiti Moskvu, dok predsednik te zemlje nastoji da ublaži nepoverenje koje postoji između Rusije i Zapada. Ova poseta je, međutim, sada odložena, prenosi agencija Rojters.

"S obzirom na trenutne okolnosti i nakon razmene sa ruskim vlastima, francusko-ruski savet o bezbednosnoj saradnji odložen je za kasniji datum", izjavila je portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Francusko ministarstvo odbrane je u četvrtak na tviteru potvrdilo da će sastanak biti održan 14. septembra, kao što je i planirano. Međutim, Le Drijan je tokom vikenda zatražio od Rusije da objasni kako je Navaljni otrovan, te istakao da razgovori ne bi imali kredibilitet ukoliko bi bili održani u klimi koja trenutno vlada.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je posle četiri godine zastoja u diplomatskim posetama, nakon ruske aneksije Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini, poslao ministre spoljnih poslova i odbrane za Moskvu pre godinu dana. On je takođe imenovao specijalnog izaslanika da prati progres o tzv. struktuiranom dijalogu u pet tačaka koji je predložio Putinu, a njegovi napori uznemirili su druge lidere zemalja članica Evropske unije.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni trenutno se leči u bolnici u Berlinu, nakon što se prošlog meseca razboleo u svojoj domovini. Nemački lekari su saopštili da je Navaljni otrovan, dok Rusi tvrde da nema dokaza za takve tvrdnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)