PRESRETNUTI POVERLJIVI RAZGOVORI IZ BRISELA: Procurili su u javnost, evo šta EU misli o Borisu DŽonsonu

Novosti online

08. 09. 2020. u 18:54

U JAVNOST su procurile presretnute poruke koje otkrivaju da Brisel ima sve manje poverenja u premijera Velike Britanije Borisa Džonsona kada je reč o pregovorima o Bregzitu koji se ponovo pokreću u Londonu.

ПРЕСРЕТНУТИ ПОВЕРЉИВИ РАЗГОВОРИ ИЗ БРИСЕЛА: Процурили су у јавност, ево шта ЕУ мисли о Борису Џонсону

Foto: AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je upozorila da Velika Britanija mora poštovati međunarodno pravo.

Gardijan piše da je Ursula fon der Lajen hitno intervenisala u ponedeljak, dok je Dauning strit nastojao da sanira štetu zbog otkrivanja podataka, sugerišući da se povlače iz sporazuma o Bregzitu koji je postignut prošle godine.

- Verujem da će britanska vlada povući sporazum i prihvatiti obavezu koju ima prema međunarodnom pravu, što je preduslov za svako buduće parnerstvo. Protokol o Irskoj/Severnoj Irskoj ključan je za zaštitu mira i sigurnosti na ostrvu i integriteta jedinstvenog tržišta", poručila je Ursula fon der Lajen na Tviteru.

​Do nesuglasica u vezi s planovima koji bi mogli potkopati pravnu snagu protokola o Severnoj Irskoj došlo je nakon što su u javnost procurile diplomatske poruke koje ukazuju na sve veću sumnju Brisela u britanske motive i strategije.

U tim porukama se otkriva i najgora moguća pozadina najnovijeg kruga pregovora koji u utorak počinje u Londonu. Glavni pregovarač Velike Britanije Dejvid Frost je ponovio u ponedeljak da dve strane „moraju pokazati napredak ove sedmice ukoliko se na vreme želi postići dogovor“.

Iako je Frost pozvao EU da bude realnija kada je reč o statusu Velike Britanije kao nezavisne države, uoči pregovora su dominirali neki delovi iz predloga o vladinom zakonu o unutrašnjem tržištu, koji će biti objavljeni u sredu, prenosi portal Kliks.ba.

Bivši konzervativni kancelar Filip Hamond i bivši ministar pravde Dejvid Gok su protiv nacrta zakona za koji kritičari tvrde da će negirati ključne delove sporazuma o Bregzitu.

Gok je kazao da će vlada ozbiljno rizikovati ako jednostrano promeni protokol putem nacrta zakona.

- Svaki pokušaj odstupanja od obaveza preuzetih u protokolu Severne Irske, smanjiće poverenje EU i celog sveta. To bi onda moglo rezultirati ne samo nedostatkom dogovora, već i nesporazumom - kazao je Gok.

I drugi zvaničnici su, takođe, upozorili da je dogovor o Bregzitu presudan za zaštitu ekonomskog oporavka Velike Britanije od pandemije koronavirusa, ali i za izbegavanje viših cena u britanskim prodavnicama jer je to dodatni pritisak na domaćinstva.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar