LUKAŠENKO JE HTEO DA SE UJEDINI SA UKRAJINOM: Bivši šef EU otkrio zanimljiv podatak - beloruski predsednik imao jedan uslov

Novosti online

03. 09. 2020. u 07:29

Aleksandar Lukašenko je predlagao 2014. godine da se Ukrajina i Belorusija ujedine u savez i da on bude predsednik obe države, rekao je u intervjuu portalu „Onet“ bivši šef EU Donald Tusk.

ЛУКАШЕНКО ЈЕ ХТЕО ДА СЕ УЈЕДИНИ СА УКРАЈИНОМ: Бивши шеф ЕУ открио занимљив податак - белоруски председник имао један услов

Foto: EPA

- Na vrhuncu ukrajinske krize, kada se Minsk bavio nekom vrstom posredovanja između EU, Rusije i Ukrajine, Lukašenko me je pozvao i direktno predložio da ubedim EU da on može biti garant mirnog rešenja ukrajinskog problema i da podrži njegovu ideju belorusko-ukrajinskog saveza sa njim kao predsednikom - izjavio je Tusk.

Donald Tusk/Foto: AP photo/Darko Bandić

Kako tvrdi bivši šef EU, Lukašenko je, navodno, nagovestio da je to „jedini način da se Rusija zaustavi“ od nekih „agresivnih namera“.

Bivši šef EU smatra da je Lukašenko odigrao „pozitivnu ulogu“ u rešavanju ukrajinske krize.

Zvanično, predsednik Belorusije nikad nije saopštio o planovima za ujedinjenje sa Ukrajinom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

gooo

09.09.2020. 14:43

Još jedan razlog za uključivanje Lukašenka na ovu listu jeste i intervju nekadašnjeg premijera Poljske Donalda Tuska u kojem je poljski zvaničnik rekao da mu je beloruski lider pričao o planovima da 2014. postane predsednik iste Novosti ,a netačno jedno.