"INSPEKTOR" MAKRON SE VRATIO U LIBAN: Predsednik Francuske traži da pomoć bude bolje koordinisana

KAO što je i obećao pre manje od mesec dana, francuski predsednik Emanuel Makron se juče vratio u Bejrut, da bi se uverio kako napreduju radovi na obnovi grada porušenog u eksploziji 4. avgusta u kojoj je poginulo 188 ljudi i povređeno 6.500, i da na licu mesta sagleda način sprovođenja reformi.

ИНСПЕКТОР МАКРОН СЕ ВРАТИО У ЛИБАН: Председник Француске тражи да помоћ буде боље координисана

Foto AP

Francuska i Liban imaju poseban odnos, zbog zajedničke prošlosti. Ova zemlja je nekada bila francuski protektorat, pa je poseta zato imala naročitu simboliku, ubrzo posle imenovanja novog premijera Mustafe Adiba.

Makron je proveo pre podne u luci koja je stradala u eksploziji, gde oko 400 francuskih vojnika i dalje učestvuje na raščišćavanju ruševina. Mediji u Parizu kažu da je nastupio kao "inspektor radova" i "šef gradilišta".

Posetio je i nosač helikoptera "Toner" ("Grom") koji je dostavio pomoć postradalom stanovništvu. Iz Libana je zatražio da pomoć bude bolje koordinisana. U podne je ručao sa domaćinom Mišelom Aunom u Predsedničkoj palati. Poručio je da je Pariz spreman da u oktobru organizuje međunarodnu konferenciju za pomoć Libanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!