DVA VELIKA ASTEROIDA PROLAZE PORED ZEMLJE: Pogledajte u nebo večeras, jedan je duplo bliži našoj planeti od Meseca

Novosti online

01. 09. 2020. u 11:50

DANAS između 18 i 18:30, pored zemlje će projuriti dva asteroida, od kojih je jedan po imenu 2020 QG5 veličine između 20 i 40 metara. On će svake sekunde prelaziti po 14 kilometara i 220 metara, ali na udaljenosti od skoro tri miliona kilometara.

ДВА ВЕЛИКА АСТЕРОИДА ПРОЛАЗЕ ПОРЕД ЗЕМЉЕ: Погледајте у небо вечерас, један је дупло ближи нашој планети од Месеца

Foto: Deposit photos

Poređenja radi, meteor koji se 2013. godine raspao iznad Čeljabinska, bio je velične oko 19 metara, jurio je brzinom pet kilometara u sekundi većom, ali i to je bilo dovoljno da svemirski projektil mase 11.000 tona, eksplodiravši na između 15 i 25 kilometara visine, povredi oko 1500 ljudi, kao i da porazbija prozore, krvove, te i da ošteti zidove na čak 7200 zgrada.

Današnji spektakl očekuje se oko 18:12 časova po našem vremenu. Asteroid 2011 ES4, čija se veličina procenjuje na između 22 i čak 49 metara, jurće bitno sporije, “samo” 8 kilometara i 160 metara svake sekunde, ali zato na udaljenosti od Zemlje od samo 120.000 kilometara.

Reč je o nešto manje od jedne trećine udaljenosti između Zemlje i Meseca i to znači da će gromada teška desetine, a, možda i stotine hiljada tona, uz brzinu od više od osam kilometara u sekundi, u trenutku kada će nam biti najbliže, biti Zemlji dvostruko bliže nego Mesecu.

Asteroid koji je Zemlju obletio pre nekoliko nedelja, bio je, doduše, puno bliži. S udaljenosti od samo 2950 kilometara, bila je reč o bez premca najbližem proletu nekoga svemirskog tela od Zemlje.

Primera radi između tri i šest metara, asteroid 2020 QG projurio je uz našu planetu brzinom od 12,3 kilometara u sekundi. Iz NASA-e objašnjavaju kako se računa da bi se, da je krenuo prema Zemljinoj površini, raspao u atmosferi i postao “vatrena kugla”.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)