AMERIKANCI KUPUJU MILIONE PIŠTOLJA: Veliki nemiri na ulicama Sjedinjenih Država najavljuju vrelu jesen

Dragan Vujičić

30. 08. 2020. u 07:51

DžEJKOBU Blejku, crncu kojeg je u Kenoši (Viskonsin) ustrelila policija u nedelju 23. avgusta sa sedam metaka u leđa dok je pokušao da uzme nož sa poda svog automobila, najzad su skinute lisice kojima je bio vezan za bolnički krevet, dok su policijaci napustili njegovu bolničku sobu - javio je TV VISN 12, citirajući Blejkovog advokata.

АМЕРИКАНЦИ КУПУЈУ МИЛИОНЕ ПИШТОЉА: Велики немири на улицама Сједињених Држава најављују врелу јесен

Prodavci oružja u SAD trljaju ruke / Foto AP

Kasno u petak oglasio se i senator iz Kentakija Rand Pol, koji se u ranim jutarnjim satima u blizini Bele kuće našao na meti razularenih demonstranata "Blek lajvs meter". On je za TV Foks rekao da su njega i suprugu, dok su se vraćali u hotel sa završne noći konvencije republikanaca, od sigurne smrti jedva spasli policajci, dodajući da "Amerika više ovako ne može". "Vašington post" izveštava da je od marta ove godine u američkim prodavnicima kupljeno još pet miliona komada oružja, što je apsolutni rekord od kada je nastala država.

U poslednji vikend avgusta SAD su ušle sa strepnjom. Vikendom na ulice velikih gradova po pravilu izlazi ogroman broj nezadovoljnih rasnim pravima u velikoj državi, što često vodi do nasilja. U subotu su američki mediji rekapitulirali događaje iz Kenoše u Viskonsnu upadljivo naglašavajući da su Džejkobu Blejku u bolnici "Frodert" u gradu Vavtasi (gde je sklonjen) uklonjene lisice sa ruku, što je u minulih nekoliko dana kritikovala čitava Amerika.

"Rojters ligal" je izvestio da je "nalog za vezivanje ukinut nakon što su se Blejkov advokat i sudske vlasti Kenoše dogovorili da sud odredi postupanje prema njemu". Portparol šerifove kancelarije iz ovog grada, narednik Dejvid Vrajt, objasnio je da su Blejka "vezali" za krevet jer "ima aktivne naloge za hapšenje zbog zločina koji je počinio pre pucnjave".

I drugi veliki rasni incident od petka ujutru osvetljava se novim svetlom. Napadnuti senator iz Kentakija Rand Pol za Foks njus je izneo kako ga je presrela a zatim do hotela jurila rulja iz BLM na povratku sa završne konvencije republikanaca u Vašingtonu. Prema njegovim rečima, prvi napad se dogodio kod kapele Sveti Džon neposredno pored Bele kuće, gde je jedan njegov pratilac policajac oboren na zemlju a zatim su ga drugi policajci opkolili i zajedno sa suprugom sproveli delimično trčeći u sigurnost hotela.

Pol je rekao da veruje da se rulja koja ga je napala sastojala od plaćenih demonstranata koji su u Vašington DC stigli izvan države i koji su dobili novac za smeštaj, kako bi mogli da dođu i naprave haos.

- Iako Amerikanci imaju pravo na mirno okupljanje, podsticanje pobune je zločin, a plaćeni agiteri zaslužuju da budu uhapšeni, zajedno sa onim ko ih finansira - kazao je on.

Članak "Vašinton posta" kaže da se prodaja pištolja povećala za 72 odsto u odnosu na avgust prošle godine. "Amerikanci verovatno osećaju da nešto užasno nije u redu sa sistemom pod kojim smo prisiljeni da živimo", piše "Post" spekulišući da su Amerikanci delimično voljni da oružjem brane svoje vrednosti. "Skoro pet miliona Amerikanaca prvi put je kupilo oružje 2020. Prema podacima Nacionalne asocijacije vlasnika vatrenog oružja, 40 odsto prodatog oružja otišlo je kupcima koji nikada ranije nisu posedovali oružje."

Trenutna istraživanja otkrila su da je 58 odsto svih kupovina oružja bilo među crnim muškarcima i ženama, što je najveći porast potražnje bilo koje demografske grupe ikad zabeležen. Trgovci su takođe primetili da beleže rast prodaje oružja za 95 odsto i prodaje municije za 139 odsto u istom periodu 2019. godine - kaže "Post".

LEBRON DžEJMS IGRA ZA BAJDENA

SAMO nekoliko dana nakon što se predsednik Tramp požalio da se NBA ponaša "više kao politička organizacija", Rojters je objavio priču prema kojoj je Lebron Džejms, nesumnjivo najveća zvezda lige, potencijalni vođa tog novog krila demokrata. Ovaj igrač je i inicirao prekid plej-ofa posle Kenoše.

Prodavci oružja u SAD trljaju ruke / Foto AP

Prava korist za Bajdenovu kampanju, što se Džejmsa tiče, jeste njegov apel mladim glasačima, jer on uživa "poštovanje i kredibilitet" u crnačkoj zajednici - kaže agencija.

Podseća se da je Lebron 2016. bio uz demokratsku predsedničku kandidatkinju Hilari Kliton i da je obećao da će voditi kampanju za Bajdena ove godine. Njegov uticaj mogao bi biti presudan 2020. godine, rekli su stratezi i aktivisti, s obzirom na potrebu stranke da pojača odziv birača crnaca, čiji je prvi pad zabeležen u 20 godina bio 2016. godine - kaže se.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo