PREDSEDNIK BELORUSIJE MENJA TAKTIKU Lukašenko naredio: Stavite katance!

B. VLAHOVIĆ / D. VUJIČIĆ

24. 08. 2020. u 00:40

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko je naredio gubernatorima oblasti da se od ponedeljka zatvore sva preduzeća koja štrajkuju.

ПРЕДСЕДНИК БЕЛОРУСИЈЕ МЕЊА ТАКТИКУ Лукашенко наредио: Ставите катанце!

Foto Tanjug AP

Ko ne želi da radi ne treba ga terati da radi, stavite katanac na vrata. Kad se glave ohlade razjasniće se koga ćemo pozvati da opet počne da radi, poručio je.

Do sada je predsednik tvrdio da je samo manji broj radnika štrajkovao u najvećim kompanijama automobilske industrije kao što su "BelAZ" zatim "Minski autozavod tegljača", pa "Beloruskalij" i "Grodno azot".

- Koordinatori masovnih protesta su u inostranstvu u susednim zemljama i imaju podršku tamošnjih vlasti. Oni sede u Varšavi i Vilnjusu. Sve se planira u SAD, a u Evropi rade to što od njih traže Amerikanci - objašnjava Lukašenko.

Interesantno je da je Lukašenko sugerisao policiji da ne bude gruba prema demonstrantima. Predsednik Belorusije tvrdi da na društvenim mrežama kruži veoma mnogo lažnih informacija.

- Jednom broju učesnika mitinga su platili, a drugom delu su "pamet uzeli", a istovremeno u inostranstvu provode vojne manevre i spremaju se da ako bude trebalo upadnu u našu zemlju - istakao je Lukašenko.

Obojeno Detalj iz Minska, Foto Tanjug AP

Stejt department nema "ministarstvo kulture", ali ima NED i niz drugih navodno NVO koje raspiruju demokratiju u neprijateljskim zemljama - piše Stefan Lindeman u eseju "Zašto obojene revolucije sad ruše Lukašenka", na portalu "Global risrč".

Otkriva: Nacionalni fond za demokratiju, paravojska CIA, razvijao se u Srbiji, Ukrajini, Rusiji i brojnim drugim državama, čiji se lideri nisu hteli povinovati globalističkim diktatima.

U 2019. godini, NED je na svojoj veb-stranici objavio 34 granta NED u Belorusiji. Svi oni bili su usmereni na negovanje i obuku anti-Lukašenkovih opozicionih grupa. Nepovratna sredstva otišla su za projekte poput "Jačanje NVO": "povećati lokalni i regionalni angažman građana, identifikovati lokalne probleme i razviti strategije ubeđivanja".

Drugi je bio "Proširivanje internetskog skladišta publikacija ...  Zatim je stigao grant NED-a: "Odbrana i podrška nezavisnim novinarima i medijima" ...

Ključnu ulogu u koordinaciji "spontanih" protesta igrao je varšavski tekstualni i video-kanal pod nazivom "Nekta", koju nominalno predvodi 22-godišnji beloruski opozicionar sa sedištem u Poljskoj, po imenu Stepan Putila. Ranije je radio za varšavski kanal "Belsat", odakle se širila propaganda u Belorusiju, a koji finansiraju poljsko Ministarstvo spoljnih poslova i USAID. Suosnivač i glavni urednik kompanije "Nekta" od marta 2020. godine je beloruski novinar Roman Protaševič, koji se proslavio na kijevskom Majdanu 2013-2014. U aprilu 2018. Protaševič posećuje Stejt department u Vašingtonu, posle čega to objavljuje na "Fejsbuku". Pošto je napustio Vašington, 31. avgusta 2018. otišao je na Euroradio, radio koji je finansirao USAID u Belorusiji. Dve godine kasnije Protaševič preko "Nekte" koordinira proteste protiv Lukašenka iz Varšave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna