CRNI AVGUST U ITALIJI: Broj novozaraženih virusom korona ponovo premašio hiljadu

Milica Ostojić, specijalni dopisnik iz Rima

23. 08. 2020. u 19:53

VEĆ je juče broj novozaraženih u Italiji premašio 1000, danas je stigao do 1.210, među njima i Siniša Mihailović trener "Bolonje", pozitivan iako asimptomatičan na povratku sa letovanja sa Sardinije, kao i veliki broj novootkrivenih pozitivnih u današnjem danu a bez simptoma.

ЦРНИ АВГУСТ У ИТАЛИЈИ: Број новозаражених вирусом корона поново премашио хиљаду

Foto Tanjug-AP

21. jula broj pozitivnih u jednom danu bio se spustio na minimum od 129 varirajući za stotinu ili dvesto sve do 5. avgusta kada je počeo konstantno da se penje, sanitarne vlasti podvlače da je uzrok tome povratak sa letovanja, nesmotreno okupljanje mladih bez obavezne maske, otvorene diskoteke koje su potom zatvorene, kao i jedan broj "uvezenih" pozitivnih iz nekoliko zemalja u okruženju, povratnika sa letovanja, zbog čega je i uveden obavezni tampon test na aerodromima i u lukama iz više zemalja, poslednje četiri na listi su Grčka, Španija, Hrvatska i Malta. Broj preminulih dans je 7, juče je bilo 3, uvećan je broj slučajeva na intenzivnoj terapiji, a istinski je zabrinjavajući porast u četiri regiona, Lombardija za 239 (od tog broja njih 190 ima manje od 50 godina, Lacio za 184, Veneto za 145 i Emilija Romanja za 127 novih slučajeva.

Tom broju doprinose i migranti koji pristižu masovno sa afričkih obala zato je guverner Sicilije Nelo Muzumeći potpisao nalog zabrane iskrcavanja migranata, tranzita i zastavljanja na Siciliji, zatraživši da se do sutra isprazni ostrvo i svi smeštajni kapaciteti. Na taj zahtev je odgovorilo Ministarstvo Unutrašnjih poslova da "to nije u nadležnosti regiona" da Sicilija jeste pod pritiskom migranata ali da je ta materija u nadležnosti države i da ne može on da zatvori smeštajne prostore za migrante. Iz vladinih krugova stižu prve reakcije da "ako nije u stanju da upravlja iskrcavanjem migranata neka podnese ostavku".

Na ostrvu Lampeduza se trenutno nalazi 1400 migranata koji čekaju da budu smešteni ili negde premešteni, alarmantno je stanje, preti da eksplodira, a gradonačelnik ostrva Toto Martelo u pismu upućenom prmejeru Đuzepeu Konte piše "Koliko njih još treba da stigne", "neprihvatljivo je kako je naše ostrvo napušteno", "koliko još strpljenja treba da imaju građani Lampeduze?"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...