LAVROV I ČAVUŠOGLU O BUDUĆNOSTI SIRIJE I LIBIJE: Šefovi diplomatije Rusije i Turske razgovarali o žarištima

Novosti online

20. 08. 2020. u 18:21

ЛАВРОВ И ЧАВУШОГЛУ О БУДУЋНОСТИ СИРИЈЕ И ЛИБИЈЕ: Шефови дипломатије Русије и Турске разговарали о жариштима

Tanjug

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu održali su telefonski razgovor o situaciji u Libiji i Siriji.

Lavrov i Čavušoglu razgovarali su o intenziviranju procesa mirnog rešavanja sukoba u Siriji i potvrdili spremnost Moskve i Ankare da pruže podršku radu Ustavnog komiteta Sirije u Ženevi.

Takođe je istaknut značaj povećanja sveobuhvatne borbe protiv terorističke pretnje i sprečavanje novih napada terorista, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Dvojica ministara razmatrala su i situaciju u Libiji i dogovorila se da nastave konsultacije za pomoć u prekidu vatre i početka dijaloga, dodaje se u saopštenju.

- Održana je sadržajna razmena mišljenja o situaciji u Libiji. Ministri su istakli da ne postoji alternativa za političko rešenje krize u interesu naroda ove zemlje na osnovu postojećeg međunarodnog pravnog okvira, pre svega, Rezolucije 2510 Saveta bezbednosti UN i odluke Berlinske konferencije od 19. januara... Dogovoreno je da se nastave konsultacije za pomoć stranama u cilju što skorijeg uspostavljanja režima prekida borbenih dejstava i započeo međulibijski dijalog o putevima za pronalaženje političkog rešavanja sukoba - precizira Ministarstvo.

U Libiji traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje i Libijske nacionalne armije pod komandom maršala Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zaseda na istoku zemlje. Vladu nacionalnog sporazuma podržavaju Turska i Katar, dok Libijsku nacionalnu armiju podržavaju Egipat i UAE.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Simana

20.08.2020. 20:00

Francuzi se najvise mesaju u libijski problem,a duzni su Libiji milijarde dolara.Zele da odvoje provinciju Fezan,koja je,posle ww2 bila njihova kolonija,da imdonesu nzv nezavisnost,da bi mogli tu da crpe naftu,posto su,u toj provinciji,pronadjene velike kolicine nafte.a ni proslu nisu platili libijskom narodu.Ko ne zna Francuscice...