GRČKA TRAŽI HITAN SAMIT EU O TURSKOJ

Tanjug

11. 08. 2020. u 15:20 >> 15:20

GRČKA planira da traži održavanje vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova EU zbog odluke Turske da pokrene seizmička istraživanja u spornoj oblasti u istočnom Mediteranu, saopšteno je danas iz kabineta grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

ГРЧКА ТРАЖИ ХИТАН САМИТ ЕУ О ТУРСКОЈ

Foto: Depostitphoto

Grčka i Turska imaju potpuno drugačije stavove o tome gde njihove morske granice počinju i završavaju, a tenzije su eskalirale u ponedeljak nakon što je turska mornarica objavila da će njen brod "Oruk Reis" u naredne dve nedelje sprovoditi istraživačko buš, prenosi Rojters.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Tursku da odmah obustavi ilegalne aktivnosti koje, kako je navedeno, podrivaju mir i bezbednost u regionu.

sa druge strane Turska je odbacila tvrdnje Grčke navodeći da su neosnovane.

Grčki premijer Micotakis razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom i zatražio hitan sastanak ministara spoljnih poslova EU.

Portparol EU Peter Stano saopštio je da će pre konačne odluke o sastanku uslediti konsultacije ministara, a njihov redovan sastanak trebalo bi da se održi 27. i 28. avgusta.

"Složili smo se da je situacija u Istočnom Mediteranu izuzetno zabrinjavajuća i mora da se reši dijalogom, ne serijom poteza koji povećavaju tenzije. EU je u potpunosti solidarna sa Grčkom i Kiprom", izjavio je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti