EASA NE VERUJE U BOING 737 MAKS: Obnova letova MAX737 u Evropi na dugom štapu

Tanjug

utorak, 04. 08. 2020. u 20:43

ЕАСА НЕ ВЕРУЈЕ У БОИНГ 737 МАКС: Обнова летова МАX737 у Европи на дугом штапу

Foto: Tanjug/AP

EVROPSKI regulator za bezbednost vazdušnog saobraćaja saopštio je danas da nema konkretan datum kada bi prizemljeni avioni MAX737 mogli ponovo da lete u Evropi, jer Boingu predstoji još posla da bi se ukinula evropska zabrana letova koja je na snazi već 17 meseci.

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) objavila je u ponedeljak predlog direktive u kojoj je navela četiri izmene u dizajnu i operativnom funkcionisanju koje Boing treba da uradi na avionu, kako bi FAA krajem godine eventualno ukinula naredbu o prizemljenju letelice MAX737.

Agencija za vazduhoplovnu bezbednost Evropske unije (EASA) odbila je da direktno komentariše predlog direktive FAA, dodajući da i dalje čeka sprovođenje vlastitih probnih letova pre mogućeg ukidanja zabrane komercijalnih letova za MAX737 u Evropi, prenosi Rojters.

-... I dalje radimo na sprovođenju naših testnih letova, čiji je raspored poremećen usled ograničenja putovanja zbog Kovida-19. Probni letovi su preduslov da bi EASA odobrila povratak MAX737 aviona u funkciju u Evropi- navela je portparola EASA-e.

Ona je ponovo podvuka da će avion biti vraćen u službu tek kada EASA bude sigurna u njegovu berzbednost.

Flota Boingovih aviona MAX737 prizemljena je od marta 2019. godine nakon dve katastrofalne nesreće u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi. U Boingu se nadaju da će 737 dobiti dozvolu za nastavak letova sledeće godine, nakon što budu izvršene tražene promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zoran

17.08.2020. 19:26

Kada pišete o boingovin modelima vazduhoplova, sa oznakom MAX, upotrebljavati oznaku MAX 737. U boingovoj nomenklaturi vazduhoplova, vazduhoplov sa oznakom MAX 737 ne postoji. U nomenklaturi Boinga postoje dva tipa vazduhoplova sa oznakom MAX i to: BOEING 737-8 MAX i BOEING 737-9 MAX (vidi sajt "airplane pictures.net"). Agencija za vazduhoplovnu bezbednost evropske unije EASA i američka federalna uprava za vazduhoplovstvo FAA, objavile su pre 17 meseci, zabranu letova za vazduhoplov BOEING 737-8 MAX, nakon dve velike vazduhoplovne nesreće, na ovom tipu aviona, indonežanske i etiopske aviokompanije. Molim Vas da u buduće kada pišete na ovu temu budete precizni u označavaju ova dva tipa vazduhoplova. S poštovanjem