EASA NE VERUJE U BOING 737 MAKS: Obnova letova MAX737 u Evropi na dugom štapu

Tanjug

04. 08. 2020. u 20:43

EVROPSKI regulator za bezbednost vazdušnog saobraćaja saopštio je danas da nema konkretan datum kada bi prizemljeni avioni MAX737 mogli ponovo da lete u Evropi, jer Boingu predstoji još posla da bi se ukinula evropska zabrana letova koja je na snazi već 17 meseci.

ЕАСА НЕ ВЕРУЈЕ У БОИНГ 737 МАКС: Обнова летова МАX737 у Европи на дугом штапу

Foto: Tanjug/AP

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) objavila je u ponedeljak predlog direktive u kojoj je navela četiri izmene u dizajnu i operativnom funkcionisanju koje Boing treba da uradi na avionu, kako bi FAA krajem godine eventualno ukinula naredbu o prizemljenju letelice MAX737.

Agencija za vazduhoplovnu bezbednost Evropske unije (EASA) odbila je da direktno komentariše predlog direktive FAA, dodajući da i dalje čeka sprovođenje vlastitih probnih letova pre mogućeg ukidanja zabrane komercijalnih letova za MAX737 u Evropi, prenosi Rojters.

-... I dalje radimo na sprovođenju naših testnih letova, čiji je raspored poremećen usled ograničenja putovanja zbog Kovida-19. Probni letovi su preduslov da bi EASA odobrila povratak MAX737 aviona u funkciju u Evropi- navela je portparola EASA-e.

Ona je ponovo podvuka da će avion biti vraćen u službu tek kada EASA bude sigurna u njegovu berzbednost.

Flota Boingovih aviona MAX737 prizemljena je od marta 2019. godine nakon dve katastrofalne nesreće u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi. U Boingu se nadaju da će 737 dobiti dozvolu za nastavak letova sledeće godine, nakon što budu izvršene tražene promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku