JEVREJI PISALI MERKELOVOJ: Dojče ban da plati odštetu

I. STANOJEVIĆ

03. 08. 2020. u 06:36

ЈЕВРЕЈИ ПИСАЛИ МЕРКЕЛОВОЈ: Дојче бан да плати одштету

Foto AP

NA adresu vlade u Berlinu stiglo je iz Amsterdama pismo u kome se zahteva da nemačka železnica plati odštetu žrtvama Holokausta.

U obrazloženju se navodi da je iz Holandije deportovano 107.000 Jevreja železnicom koja je na tome dobro zaradila. Dok je holandska strana platila obeštećenje, nemačka to nije učinila. Žrtve sada prozivaju kancelarku Angelu Merkel, piše Dojče vele.

Pošto Nemačka železnica (DB) nije pravna naslednica 'Rajhsbana', Salo Miler (84), u Holandiji poznat kao pisac i fizioterapeut fudbalskog kluba "Ajaks" za vreme Johana Krojfa, obratio se direktno Merkelovoj. Preko svog nemačkog advokata poslao joj je pismo u kome traži da vlada preuzme odgovornost za tadašnju nepravdu. U intervjuu za holandsku TV advokat Aksel Hagedor kazao je da je kancelarkin kabinet prava adresa za to.

Po rečima Dirka Muldera, dugogodišnjeg direktora Memorijalnog centra Kamp Vesterbork, koji podržava zahteve žrtava Holokausta, "'Rajhsban' je transportujući Jevreje u logore smrti u Istočnoj Evropi zaradio najmanje 16 miliona evra, a moguće je i mnogo više".

OPTUŽUJEM!

- DO danas nije bilo ni izvinjenja ni obeštećenja od "Dojče bana" za žrtve Holokausta - ističe Salo Miler. - Optužujem ih da su transportovali Jevreje u konclogore iako su znali da će tamo biti ubijani na užasan način. Zato želim da Nemci priznaju krivicu i izađu u susret porodicama žrtava.

- Ondašnja železnica slala je račune SS upravi, a ova je plaćala prevoz imovinom ukradenom od Jevreja - veli Mulder.

Milerova akcija u Holandiji urodila je plodom. Pre godinu dana tamošnja železnica najavila je da će isplatiti 50 miliona evra odštete žrtvama. No, holandski vozovi išli su samo do granice Istočne Frizije, a u Njuveshansu su menjane lokomotive, vagoni, mašinovođe i kompletno osoblje, da bi se uhapšeni transportovali do logora i gasnih komora.

Foto arhiva

Nemačka vlada još se nije izjasnila o pismu iz Amsterdama, ali je najavila "da će ga proučiti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

IvanT

03.08.2020. 09:45

@Sale - Pa ko to brani nama da i mi tražimo odštetu..ali kako kada deo onih koji su i sarađivali sa nacistima ovde rehabilitovani.Kako su ljudi iz Jasenovca završavali u logore u Poljsku i u Skandinaviji? Pa delimično preko Beograda i Dunavom na sever.Istražite malo istoriju.Jevreji nisu imali kvinslišku državu a Nedićeva Srbija je bila upravo to.

Sale

04.08.2020. 08:59

@IvanT - Ama to je bar lako. Tri majmuna koje okupator postavi za "vladike" ne znače da je to volja naroda. Pa mi smo slavni po tome da smo se kao narod otvoreno suprotstavljali nacistima. Kvislinge, kako vi kažete, su pokušali svi da nam postave, od Turaka pa do Amera. I nikome od njih nije pošlo na ruku. Zato mi svima i jesmo kao koska u grlu, isto kao i Rusi. Jer se kao narod ne damo, za razliku od naših komšija sa svih strana.

Djordje

03.08.2020. 08:13

Umesto da budu kažnjeni za svo zlo koje su učinili u Evropi, praktično su nagradejeni. Ogromnim kapitalom iz Amerike, opljačkanim bogatstvom, brzo su se podigli, i sada umesto oružja kojim ubijaju, ekonomski, rušenjem tudjih ekonomija, rabijajući države praktično vladaju iz senke Evropom.

Mr Radomir Scepanovic

29.08.2020. 19:46

Немачка је покренула два Светска рата, милиони су поубијани, земље разорене. Немачка није платила ратну одштету!Уједињење две Немачке је историјска грешка! Неемачка је опет покренула доминацију која води у Трећи Светски рат. Али је више неће бити јер ће их Русија претворити у прах и пепео!То и заслужују!