VAKCINA PROTIV KORONE STIŽE ZA DVE NEDELJE? Rusi uvereni - Imaćemo je prvi!

Novosti online

31. 07. 2020. u 22:13

RUSIJA je rešena da bude prva država u svetu koja će za manje od dve nedelje odobriti vakcinu protiv korona virusa, uprkos zabrinutosti za njenu bezbednost i efikasnost.

ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ СТИЖЕ ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ? Руси уверени - Имаћемо је први!

Foto: Depositphotos

Ruski zvaničnici otkrili su za "Si-En-En" da rade na tome da vakcina, koju je razvio moskovski institut Gamaleja, bude odobrena najkasnije do 10. avgusta. Tada će, prema planu, biti odobrena za javnu upotrebu, a prvi će je dobiti zdravstveni radnici.

- To je trenutak Sputnjika - rekao je Kiril Dmitriev, šef ruskog fonda za suvereno bogatstvo, koji finansira ruska istraživanja vakcine. Time je aludirao na uspešno lansiranje prvog satelita na svetu od strane Sovjetskog Saveza 1957. godine.

- Amerikanci su bili iznenađeni kada su čuli zvuk Sputnjika. Isto je i sa ovom vakcinom. Rusija će je imati prva - dodao je on samouvereno.

Međutim, Rusija nije objavila nikakve naučne podatke o svom testiranju vakcine i "Si-En-En" nije u mogućnosti da potvrdi njenu tvrdnju o sigurnosti ili efikasnosti. Postoji, takođe, velika zabrinutost da je testiranje vakcine na ljudima nepotpuno.

TEK DRUGA FAZA

Na desetine testiranja potencijalnih vakcina trenutno se odvija širom sveta, a vrlo mali broj kandidata je stigao do ispitivanja na velikom broju ljudi. Ipak, većina istraživača upozorava da je ostalo mnogo posla pre nego što vakcine mogu da dobiju odobrenje regulatora.

Dok neke vakcine već uveliko gaze treću fazu ispitivanja, ruska vakcina tek treba da završi drugu. Ta faza podrazumave davanje vakcine stotinama ljudi podeljenim po grupama, kao što su deca ili stariji, kako bi se ustanovilo da li ona deluje različito na tim grupama. U ovoj fazi se, takođe, dodatno testiraju bezbednost vakcine i njena sposobnost da aktivira odgovor imunog sistema

Ono što je do sada poznato o vakcini Instituta Gamaleja, koji je deo ruskog ministarstva zdravlja, jeste da je njeno testiranje počelo u junu i da je ona zasnovanu na virusnom vektoru, odnosno bezopasnom virusu kao nekoj vrstu trojanskog konja za prenošenje genetskog materijala patogena u ćelije radi izazivanja imunološkog odgovora. U ovom slučaju naučnici su kombinovali dva adenovirusa, Ad5 i Ad26.

Foto AP

Testiranje prve grupe dobrovoljaca kod kojih je ispitivana bezbednost i tolerantnost vakcine, završeno je 15. jula. Drugoj grupi volontera kod kojih se testira efikasnost i imunogenost vakcine, ubrizgavan je drugi sastojak. U drugoj fazi cilj je jačanje imunog sistema i produžetak dejstva vakcine. Institut je saopštio sa se svi volonteri osećaju dobro, da nemaju tegobe i nuspojave.

Istraživači planiraju da drugu fazu završe do 3. avgusta, a zatim sprovedu treću fazu ispitivanja paralelno sa vakcinisanjem medicinskih radnika. Ruski naučnici kažu da je vakcina brzo razvijena jer je modifikovana verzija one koja već postoji za borbu protiv drugih bolesti.

RUSI OPTIMISTIČNI

Takav pristup postoji i u mnogim drugim zemljama i drugim kompanijama, međutim, čak ni vodeći kandidati nisu se usudili da daju tako optimistične prognoze poput ruskih zvaničnika.

Moderna, čiju vakcinu podržava američka vlada i koja je u ponedeljak započela testiranje treće faze, razvila je vakcinu protiv korona virusa na okosnici vakcine koju je razvijala za srodni virus, MERS. Iako je to ubrzalo razvojni proces, američki i evropski regulatori zahtevaju kompletan test bezbednosti i efikasnosti vakcine i najavljuju da će biti spreman za upotrebu najranije sredinom jeseni. Vakcine koje se razvijaju u Velikoj Britaniji se takođe kreću brzo, ali se proizvođači nisu obvezali za datum kada će njihovi proizvodi biti odobreni.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski vojnici bili dobrovoljci u ispitivanjima na ljudima. U snimljenim komentarima dostavljenim "Si-En-Enu", Aleksander Ginsburg, direktor projekta, rekao je da je već sebe vakcinisao.

V.N.

- Rusija je pokazala svoju lidersku poziciju u razvoju vakcina i svoju dokazanu platformu vakcina protiv ebole i MERS-a, kako bi donela prvo sigurno i efikasno rešenje za najveći problem na svetu - izjavio je Dmitriev ranije.

Svetska zdravstvena organizacija je navela da nema odobrene vakcine za MERS.

Rusko ministarstvo zdravlja, koje još nije potvrdilo avgust kao datum odobrenja, saopštilo je da će medicinsko osoblje koje se nalazi na prvoj liniji fronta biti prvo vakcinisano, nakon što vakcina bude odobrena za javnu upotrebu.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)