ITALIJA ODLAŽE POPUŠTANJE MERA: Korona odbija da popusti

Milica Ostojić

31. 07. 2020. u 12:56

ZBOG straha da situacija ne izmakne iz ruku u Italiji je doneta odluka da se izvesna otvaranja planirana po poslednjem Dekretu za 1. avgust odlože makar za desetak dana dok se ne shvati da li će nastavak svakodnevnog uvećanja broja pozitivnih na korona virus da se "smiri" ili ne.

ИТАЛИЈА ОДЛАЖЕ ПОПУШТАЊЕ МЕРА: Корона одбија да попусти

Foto: Tanjug

Nema otvaranja diskoteka, sajmova, sala za ples u zatvorenom prostoru, da bi se dogodilo ono što je evidentno u nekim zemljama EU kao što su Španija, Francuska i Nemačka, ali i u nekim izvan zone EU. Jer, uvećanje  pozitvnih u Venetu, Lombardiji i iznenađujuće na Siciliji, poručuju iz tzv. režijske kabine sastavljene od Ministarstva Zdravlja, i Visokog sanitarnog instituta, ne dopuštaju da se opustimo i dovedemo u pitanje sve do sada postignuto uz ogromne žrtve građana.

Jučerašnje uvećanje broja zaraženih (386, više za 97 od prethodnog dana) istinski zabrinjava i ne manje uvećanje broja onih koji se nalaze na intenzivnoj terapiji (9 više nego prethodnog dana) kao i uvećanje broja obolelih smeštenih u bolnicama Kovida na raznim odelenjima (uvećanje u jednom danu od 731 na 748).

Konstantno se otkrivaju novi pozitivni u testovima među asimptomatičnim, zabrinjavajuće je koliko se uvećava broj u Venetu, u jednom danu njih 200, žarišta su u Veneciji, Trevizu (8 zaraženih u jednom restoranu u poznatom letovalištu Jezolo), na Siciliji gde je bio konstantno mali broj zaraženih juče se stiglo do 39, od toga 28 pozitivnih među migratnima koji su se iskracali na tom ostrvu.

Produženje datuma vanrednog stanja u Italiji do 15 oktobra, a predlog je inicijalno bio do 31 decembra, potom do 31 oktobra, rezultat je Vladinog kompromisa jer je opozicija insistirala da se ne produžava taj rok, sada videvši sutuaciju koja nije ni malo ohrabrujuća, virus cirkuliše svuda, ćuti se na odluku da se izvesna otvaranja odlože i da se sačeka desetak dana kako bi se dobilo u vremenu da se proceni razvoj ovakve situacije sa uvećanjem broja pozitivnih, kojem doprinose više nepredviđenih situacija, potom okupljanja mladih na trgovima i neodržavanje distance u zabavama noćnog života ali i veliki broj "uvezenih" pozitivnih koji su se vratili u Italiju iz nekih zemalja gde je zaraženost korona virusom ogromnog obima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024