AUSTRIJA VRATILA MASKE: Ništa od potpune relaksacije mera

Tanjug

21. 07. 2020. u 19:19

AUSTRIJA od petka ponovo uvodi obavezu nošenja maski u radnjama, saopšteno je danas na konferenciji za štampu austrijske vlade.

АУСТРИЈА ВРАТИЛА МАСКЕ: Ништа од потпуне релаксације мера

Foto: Piksabej

Zbog rastućeg broja novozaraženih vlada je donela odluku da pooštri preventivne mere.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da, pošto je par dana prekoračen trocifren broj novozaraženih, postoji potreba da se ponovo uvedu neke mere.

- Rekao sam još pre nekog vremena da ne treba da bacate maske. Sada smo ponovo došli u situaciju da su nam maske potrebne. Moto vlade je ostao isti, kao i na početku pandemije, a to je da se građanima omogući što više slobode, ali i preduzme onoliko preventivnih mera koliko je potrebno - naglasio je on.

Kurc je kazao da je odlučeno da se uvede obaveza nošenja maski u svim oblastima svakodnevnog života koje su neizbežne, kao što su supermarketi, radnje, pošta, banke.

Podsetio je da je i dalje na snazi bila obaveza nošenja maski u javnom prevozu, bolnici i apotekama.

Rekao je da maska ima i simboličan, psihološki efekat, jer kada se ne nosi raste nebriga.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da postoje regionalni klasteri, koji su bili za očekivati, i protiv kojih treba delovati regionalno.

Zatražio je brže rezultate testiranja, rekavši da čitav proces mora biti završen u roku od 48 sati.

Anšober je kazao da se uvođenjem obaveze nošenja maski podiže svest građana za rizik koji je i dalje prisutan.

Dalje je najavio nove mere za jesen, kako bi se sprečio drugi talas.

Tako je u planu uvođenje „semafor sistema“, koji će za svaku opštinu prikazati rizik od zaraze.

Taj sistem biće testiran u avgustu, a kako bi se primenio krajem jula parlament mora usvojiti odgovarajuće odluke.

Na jednoj strani reč je o kriterijumima na osnovu kojih će biti određivana nivoi „sistema semafora“, a na drugoj uspsotavljanje takozvane korona komisije, koja će se baviti određivanjem rizika.

Na osnovu „boje“ na „semaforu“- od zelene do crvene, treba da se preduzmu odgovarajuće mere, objasnio je Anšober.

Austrijski vicekancelar Verner Kogler istakao je da virus nije nestao, i da je neophodno živeti s njim, te da se novim merama želi sprečiti drugo „zatvaranje“ zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane