ROJTERS TVRDI: Putin spreman da obustavi rat u Ukrajini uz integraciju novih teritorija u RF

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 05. 2024. u 19:16

RUSKI predsednik Vladimir Putin spreman je da obustavi rat u Ukrajini, uz primirje kojim bi se osvojene teritorije priznale kao deo Ruske Federacije, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane ruske izvore.

РОЈТЕРС ТВРДИ: Путин спреман да обустави рат у Украјини уз интеграцију нових територија у РФ

Foto: Tanjug/AP photo

Izvori su naglasili da će se rat u Ukrajini nastaviti ukoliko Kijev i Zapad ne prihvate uslove ruskog lidera.

Tri izvora, upoznata s razgovorima u Putinovom kabinetu, navela su da je predsednik grupi savetnika izrazio frustraciju zbog navodnih "pokušaja Zapada da zaustavi pregovore i odluke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da ne pregovara sa Rusijom".

-Putin može da se bori koliko god da je neophodno, ali je takođe spreman na prekid vatre, da zamrzne rat, rekao je četvrti ruski izvor Rojtersu.

Uprkos mišljenju analitičara da imenovanje Andreja Belusova za novog ruskog ministra odbrane podrazumeva da Kremlj teži da produži rat, izvori tvrde da Putin želi da iskoristi napredak na bojnom polju da okonča sukob.

Oni su za Rojters rekli da su novoosvojene teritorije dovoljne da Putin "proda pobedu" ruskom narodu.

-Putin će reći da smo pobedili, da je NATO napao nas, a mi smo zadržali naš suverenitet i imamo kopneni koridor do Krima, što je istina, ocenio je jedan izvor.

Zamrzavanjem sukoba po sadašnjoj liniji, Rusija bi zadržala velike delove četiri ukrajinska regiona - Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, koje je Putin proglasio delom Ruske Federacije 2022, ali Moskva i dalje ne bi imala potpunu kontrolu nad ovim oblastima, navodi Rojters.

Jedan od izvora je rekao da bi produženje rata moglo da izazove tenzije u Rusiji, kada se veterani vrate kućama i ne budu zadovoljni svojim poslovima i visinom primanja.

Dodali su da bi novi napori Rusije na bojnom polju doveli do nove mobilizacije, koju Putin želi da izbegne.

Rojtersovi izvori tvrde da je malo verovatno da će do pregovora doći dok je Zelenski na vlasti, osim ako ruski politički vrh ne zaobiđe ukrajinskog lidera i pregovore otvori direktno s Vašingtonom.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!