Masovni protesti u Gruziji nisu pokušaj državnog udara u režiji agencije CIA

Novosti online

04. 05. 2024. u 17:41

PROTESTI u Gruziji nisu pokušaj državnog udara organizovan od strane agencije CIA, kao što smo prvobitno objavili, pa su te tvrdnje uklonjene iz izvornog teksta.

Масовни протести у Грузији нису покушај државног удара у режији агенције ЦИА

Foto: Profimedia

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba, u svojoj analizi.

ČINjENICE

Za tvrdnje da su protesti u toj zemlji pokušaj državnog udara nisu izneseni nikakvi konkretni dokazi, već izjava bivšeg američkog obaveštajca Skota Ritera, koji tvrdi da iza protesta stoji američka Centralna obavještajna agencija (CIA), takođe ne prezentujući dokaze za to.  

Dakle, ne postoje javno dostupni dokazi da su protesti u Gruziji pokušaj državnog udara ili da iza njih stoje strane obavještajne agencije i vlade. Čini se da se te optužbe pozivaju isključivo na prostu činjenicu da je određeni broj građana/ki izrazio nezadovoljstvo zakonom koji smatra proruskim.

ŠTA SE TAČNO DESILO U GRUZIJI?

Parlament Gruzije je 7. marta 2023. usvojio u prvom čitanju predlog zakona o stranim agentima. Nakon toga su u glavnom gradu zemlje počeli masovni protesti koje je policija morala da rastera. Vlasti su kasnije povukle dokument.

Dana 3. aprila 2024, vladajuća partija 'Gruzijski san', ponovo je predstavila kontroverzni zakon pod nazivom "O transparentnosti stranog uticaja". Objasnili su da se sada umesto termina "agent stranog uticaja" u tekstu koristi reč "organizacija koja ostvaruje interese strane sile", a da je ostatak sadržaja ostao isti. Parlament ga je 1. maja usvojio u drugom čitanju.

Masovne demonstracije usledile su ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju, posle usvajanja predloga zakona o stranim agentima.

Izvinjavamo se čitaocima.

Foto: Profimedia

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za