PRVI LOVCI F-16 STIŽU U UKRAJINU: Oglasilo se ratno vazduhoplovstvo u Kijevu - "Čekamo!"

Novosti onlajn

01. 05. 2024. u 16:41

PRVI lovac F-16 pojaviće se u Ukrajini posle Vaskrsa, saopštio je predstavnik ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva Ilja Jevlaš. Istovremeno, Jevlaš nije naveo tačan datum, istakavši da su se rokovi nekoliko puta menjali.

ПРВИ ЛОВЦИ Ф-16 СТИЖУ У УКРАЈИНУ: Огласило се ратно ваздухопловство у Кијеву  - Чекамо!

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Čekamo. Mi radimo sa onim što imamo... Kada prvi lovci stignu u Ukrajinu, saopštićemo - dodao je.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje krize u Ukrajini, te direktno uvlači zemlje NATO-a u sukob.

Belgijska ministarka odbrane Ludivin Dedonder rekla je 26. aprila da bi kraljevstvo moglo da isporuči svoje borbene avione F-16 Ukrajini do kraja 2024. godine.

Ranije je Ilja Jevlaš izvestio da će lovci F-16 prebačeni u Kijev biti stacionirani u podzemnim bunkerima u zemlji. Prema njegovim rečima, u tu svrhu se stvara odgovarajuća infrastruktura koja "treba da zaštiti avione od ruskih napada".

Takođe, predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine rekao je da već postoji niz dešavanja i razmišljanja o tome kako će biti moguće rasporediti avione F-16 na teritoriji zemlje kako bi mogli efikasno da izvršavaju zadatke i štite vazdušni prostor.

Istovremeno, nebo nad Ukrajinom će postati najopasnije bojno polje na koje su naišli američki lovci, ocenjuje Oružjeonline.

Predsedavajući Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD, general Čarls Braun, potvrdio je informaciju o predstojećoj isporuci lovaca F-16 Ukrajini, uz sveobuhvatan program obuke pilota i tehničkog osoblja.

General Braun je pojasnio da će Ukrajina pored direktnog prebacivanja aviona dobiti čitav niz naoružanja neophodnog za njihovu efikasnu upotrebu.

- Razgovaramo ne samo o transferu aviona, već i o njihovoj punoj primeni u borbenim dejstvima - naglasio je on u izjavi.

Stižu piloti

Američki ministar odbrane Lojd Ostin ranije je rekao da bi prva serija F-16 trebalo da stigne u bliskoj budućnosti, a sa njima će u Ukrajinu doći i grupa kvalifikovanih pilota koji su prošli specijalizovanu obuku za rad na ovim lovcima.

Tanjug

U kontekstu ovih događaja, bivši američki vojni obaveštajac koga često citiraju ruski izvori, Skot Riter izneo je mišljenje da je Rusija sposobna da uništi ove letelice odmah po njihovom dolasku.

Međutim, u Ukrajini su odlučili da avione smeste u podzemna skloništa, čime je njihovo otkrivanje gotovo nemoguće. Riter je takođe napomenuo da Grčka planira da prebaci Ukrajini 32 aviona F-16, ali stanje ovih aviona je upitno, slično situaciji sa transferom starih korveta koje zahtevaju značajne popravke.

BONUS VIDEO:

SRBIJA GRADI VELELEPNI EKSPO: Pogledajte kako izgledaju radovi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi