NOVI HAOS NA BLISKOM ISTOKU: Vojna baza dignuta u vazduh, ima mrtvih - Oglasili se Amerika i Izrael (VIDEO)

Novosti online

20. 04. 2024. u 08:11

JEDNA osoba je poginula, a osam je ranjeno u eksploziji koja je potresla vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koriste iračke Narodne mobilizacione snage (PMF), izjavio je zvaničnik iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

НОВИ ХАОС НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Војна база дигнута у ваздух, има мртвих - Огласили се Америка и Израел (ВИДЕО)

Foto: Tviter

Vojni izvor je rekao da su u napadu koji se dogodio kasno u petak ranjena tri iračka vojna lica, prenosi Gardijan.

Dva bezbednosna izvora rekla su za Rojters da je eksplozija posledica vazdušnog napada za koji se ne zna ko ga je izveo.

Prema tim izvorima, napad je bio usmeren na štab PMF-a u vojnoj bazi Kalso u blizini grada Iskandarije, oko 50 kilometara južno od Bagdada.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad. PMF je prvobitno bio grupa naoružanih frakcija, od kojih su mnoge bliske Iranu, a kasnije su ga iračke vlasti priznale kao deo zvaničnih snaga bezbednosti.

Frakcije unutar PMF-a učestvovale su u višemesečnom raketiranju i napadima dronovima na američke snage u Iraku nakon početka sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, ali su obustavile te napade u februaru.

SAD i Izrael: Ne stojimo iza napada

Vojska SAD i Izrael saopštili su da ne stoje iza napada na vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koriste iračke Narodne mobilizacione snage (PMF).

- SAD nisu izvele vazdušne udare u Iraku - objavila je američka Centralna komanda (CENTCOM) na platformi Iks, dodajući da izveštaji da su američke snage izvele taj napad "nisu tačni".

Izraelski zvaničnik rekao je za Si-En-En da Izrael nije umešan u eksplozije u Iraku koje su se dogodile u petak uveče. Međunarodne koalicione snage u Iraku, koje predvode SAD, takođe su saopštile da nisu izvele nikakve napade u Iraku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)